Храна као гарант доброг расположења

Стрес било које врсте може се успешно елиминисати уносом одговарајуће хране, показују истраживања. Банане, кромпир, авокадо и сир су намирнице које најчешће утичу на људску срећу.

Ко је љут или је под стресом, може уз помоћ одговарајућих намирница да отера нерасположење, тврди бечки професор Хадемар Банкхофер.

Банкофер открива да је оптималан план исхране за добро расположење онај у коме никако не би смели да недостају: банане, кромпир, авокадо и сир!

Производња хормона среће дефинитивно се може подстаћи специјалним намирницама.

То је доказала др Јудит Вуртман са Института за технологију у Кембриџу. Природни производ који нас чини срећним је на пример куван кромпир.

Тајна је у томе што наш организам веома брзо свари скроб из кромпира. Већ 30 минута након конзумације долази до избацивања инсулина, који не само да даје енергију већ и добро расположење.

Сир и јогурт, посебно код девојчица и млађих жена, производе осећај среће.

Млечни производи дају калцијум, који сузбија промене расположења које настају услед предменструалног синдрома.

Студија рађена на Универзитету у Кембриџу је показала да, када жена кроз млечне производе дневно унесе 1200 милиграма калцијума, може брже и боље да савлада напетост и нерасположење.

Такође, сви знају да нас банане чине срећним, јер угљени хидрати, фруктоза, глукоза и биљна верзија серотонина подстичу изградњу серотонина у организму. Осим банана и авокадо подстиче производњу серотонина, хормона среће.

Бибер-кајен познат је као одличан зачин. Његов љут укус такође изазива осећање среће. Банкхофер објашњава: „Љут укус активне супстанце капсаицин, наш мозак погрешно осећа као бол. Због тога се одмах као реакција избацују ендорфини који доводе до тога да се човек пријатно осећа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару