Почеци америчке уметности на кости мамута

Aнтрополог Барбара Парди са Универзитета у Флориди, тврди да је најстарији познати уметник Америке један ловац из леденог доба. у аутентичност се уверила после тестова које су обавили лекари судске медицине.

Најстарији познати уметник Америке је један ловац из времена леденог доба из зоне која одговара данашњој Флориди, тврди антрополог Барбара Парди, која је проучавала цртеж откривен на кости старој 13.000 година.

Кост на којој се налази цртеж мамута који хода пронађена је недалеко од Виро Бича на Флориди.

У време леденог доба у тој области живеле су џиновске животиње и номадска племена ловаца, тврди Парди, професорка антропологије на универзитету у Флориди.

Парди се у аутентичност кости уверила после низа тестова које су обавили лекари судске медицине на њеном универзитету.

Установљено је да је део кости дужине 38 центиметара припадао мамуту, несталом пре 10.000 до 12.000 година, а да је цртеж на њој настао убрзо после смрти животиње.

Професор Парди је изјавила да је у питању први траг праве уметности на западној хемисфери и почетна тачка за неко будуће откриће.

Међутим, како пише локална штампа, Џон Грифорд, археолог са универзитета у Мајамију који се бави проучавањем бића која су током леденог доба живела на Флориди, каже да је веома скептичан.

"Чекам да прочитам чланак о том проналаску у неком стручном часопису који ће одобрити одбор научника", прокоментарисао је он наводе Пардијеве.

Џејмс Кенеди, у чијем се власништву фосил налази већ годинама, тек је недавно открио цртеж.
Кенеди још увек није одлучио да ли ће кост продати или је поклонити Природњачком музеју Флориде.

Професорка Парди сматра да фосил припада свима и нада се ће завршти у неком музеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару