Аутомобил који чува планету

Еколошки аутомобил, са погоном на хидроген, представљен у Великој Британији. Нема загађивања животне средине, јер из ауспуха излази чиста вода.

Британској јавности представљен је прототип аутомобила, са погоном на хидроген, који не загађује животну средину.

Двосед "Риверсимпл Урбан" може да пређе 380 миља без пуњења горива, може да достигне брзину од 95 километара на час, а има само 350 килограма. Серијска производња ће почети најраније 2013. године.

Аутомобил је дизајниран и осмишљен да покаже докле је наука догурала, а сада се ради на прикупљању средстава за израду још десет комада, да би се тестирали у градској средини.

"Ово нас охрабрује да правимо јаке аутомобиле, који ће дуго да трају а, истовремено, у корист наших купаца, компаније, а пре свега у корист планете", рекао је портпарол "Риверсимпла".

Еколошки двосед највероватније ће бити изнајмљиван по цени од 200 фунти месечно, а цену ће бити урачунато гориво и сервис. Очекивани век трајања аутомобила је 20 година.

Аутомобил има четири електична мотора, прикачених за сваки точак. Високо експлозиван хидроген не сагорева, већ гас тече до мембране, специјалном "горивном ћелијом", где се хемијском реакцијом ствара струја, која покреће моторе на точковима.

При том нема никаквих загађења, јер из ауспуха излазе чиста вода и топлота. Потрошња на сто километара износи нешто више од 3,4 литра хидрогена.

Аутомобил су, осим "Риверсимпла", развијали Универзитет Оксфорд, Универзитет Кренфилд и "Хорајзон фјул сел Технолоџи".

Влада Британије је дала гаранције а истраживање је финансирала "БОЦ" компанија, уз подршку породице Пих, укључујући Себастиана Пиха, праунука Фердинанда Поршеа.

"Овај аутомобил је велики корак напред ка превозном средству 21. века", рекао је праунук легендарног конструктора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару