Пронађен гроб стар седам хиљада година

Археолази на локалитету у Малом Борку, насељу у Колубарском округу, пронашли су гроб из шестог миленијума пре нове ере. Скелети деце и одраслих особа, стари око седам хиљада година, изузетно су очувани.

Одлично сачуване скелете деце и одраслих особа од пре око 7.000 година археолози су откопали на локалитету "Јаричиште 1" у Малом Борку, насељу у општини Лајковац у Колубарском округу.

У неолитском насељу, које припада старчевачкој култури, видљиви су остаци земуница у којима су живели први земљорадници, радионица у којима правили алатке, жртвеника, затим јама одакле су узимали земљу или пак у које су одлагали отпад.

Откривени гроб изузетно је важан за целовиту слику о животу и делању у шестом миленијуму п.н.е.

Радивоје Арсић, археолог Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, рекао је да је екипи било чудно што осим места за становање и радног простора нису до сада лоцирали место за сахрањивање.

Ради се о двоструком, можда и колективном гробу. Специфично је то што се он налази у самом насељу, тачније, некадашњи објекат за становање касније им је послужио за сахрањивање.

Једини у овој мери истражен локалитет старчевачке културе у Србији, чији материјални остаци узмичу пред багерима на западном пољу Тамнаве, део је пројекта "Заштитна ископавања и истраживања у рударском басену Колубара".

Мирјана Благојевић, археолог Републичког завода за заштиту споменика културе и вођа овог пројекта, истиче да чак и у Старчеву код Панчева, по коме је добила назив старчевачка култура, не могу да се обаве тако детаљна истраживања због недостатка новца.

Зато је врло важан локалитет "Јаричиште 1" који даје комплетну слику из тог периода.

Пронађени материјал чине предмети од керамике, камена, алатке, посуде, жртвенице, фигурине, чак и аморфни налази бакра, такође се обрађују на терену. Након тога конзервирају се и чувају у Народном музеју у Ваљеву.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару