Напредак у развоју нанотехнологије

Најновије откриће кинеских стручњака у области употребе наночестица у медицини пружа објашњење механизма штетног дејства тих честица на ћелије плућа. Тиме се отвара могућност дањег развојa примене нанотенологије у медицини.

Кинески истраживачи открили су како наночестице, које се користе у медицини код дијагнозирања и давања лекова, могу да изазову оштећење плућа.

Иако се нанотехнологија брзо развија и научници полажу велику наду у њену примену у медицини, појавила се бојазан да наночестице имају и токсичан ефекат.

Штетан утицај ситних честица нарочито је изражен када су у питању плућа, али није било јасно како до тога долази.

У чланку објављеном у Часопису за молекуларну ћелијску биологију, кинески експерти су објаснили да једна врста наночестица, која се користи у медицини, под називом "полиамидоамински дендримери" (ПАММАс) може да изазове оштећење плућа, покрећући један облик програмиране смрти ћелија, познат под називом аутофагијска смрт ћелија.

Кинески стручњаци су, спроводећи једно испитивање, уочили да неки типови ПАММАМс-а убијају ћелије људских плућа, а да то није била апоптоза - природан и уобичајен облик ћелијске смрти.

Током експеримента лабораторијским мишевима убризган је известан инхибитор аутофагије након чега су животиње биле изложене наночестицама.

Резултати су показали да је оштећење плућа знатно смањено и да је побољшан проценат преживљавања.

"Тиме се отвара пут који обећава развој стратегија превенције оштећења плућа изазваних наночестицама", истакао је Ченгју Џенг, молекуларни биолог Кинеске академије за медицинске науке.

Нанотехнологија, наука екстремно малих честица, постала је важна индустрија.

Научници се надају да ће наночестице моћи да побољшају ефикасност лекова и генске терапије, разносећи медикаменте до правог места у телу, односно специфичног ткива, регулишући динамику отпуштрања лека и смањујући оштећење здравог ткива.

Један нанометар је милијардити део метра и осим у медицини, нанотехнологија користи се у производњи спортске опреме, козметике, аутомобилских гума, електронике.

Процењује се да ће овај сектор глобалне привреде до 2015. године вредети више милијарди долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару