Тип личности не наговештава Паркинсонову болест

Одређени тип личности за који би се могло рећи да је под повећаним ризиком оболевања од Паркинсонове болести не постоји, тврде амерички стручњаци.

Резултати студије, обављене на америчкој клиници Мејо у Рочестеру, показали су да на постоји веза између типа личности и склоности ка обољевању од Паркинсонове болести.

Студија је презентована на 13. Међународном конгресу о Паркинсоновој болести и поремећајима кретања, који се одржава у Паризу.

Једно друго излагање на истом скупу указало је, међутим, на то да одређени начини лечења могу да утичу на личност оболелих од Паркинсона.

У научној литератури недовољно проверено уверење да одређени тип личности наговештава Паркинсонову болест и пре него што се појаве њени симптоми опстаје већ готово читав век, истакао је на скупу доктор Волтер Рока са клинике Мејо.

Да би то проверили, Рока и његове колеге анализирали су податке о 6.822 особе, које су између 1962. и 1964. године биле подвргнуте стандардном тесту личности. Током наредне четири деценије, код 156 испитаника је дијагнозирана Паркинсонова болест.

Оболели од Паркинсонове болести традиционално се описују као особе које не теже новим искуствима, морално круте, интровертне, тачне, обазриве и конвенционалне.

Тим научника предвођен Роком, међутим, на поменутом великом узорку утврдио је да такве особе уопште нису под већим ризиком да оболе од Паркинсонове болести него било који други тип личности.

У другом излагању, француски тим стручњака са института у Греноблу, предвођен докторком Алином Батир, указао је на различито дејство медикамената и терапије стимулације мозга на личност оболелог од Паркинсонове болести.

Према резултатима те студије, креативне тенденције пацијената често се губе када лекари одлуче да са терапије лековима пређу на терапију стимулације мозга.

Паркинсонова болест је неуропсихички поремећај који се испољава на психомоторном плану кроз треморе, акинезију, карактеристичну укоченост лица и хроничну исцрпљеност, обично праћену психичким поремећајима, а веома често и депресијом и хипохондријом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару