Мушкарци плоднији ако се здраво хране

Здрава исхрана не утиче само на спречавање неких болести, редуковање телесне тежине, већ и на унапређење репродуктивног здравља. Мушкарци који се здравије хране имају и здравију семену течност.

Истраживање стручњака са Универзитета Мурсије, у Шпанији показало је да мушкарци који се здравије хране имају и здравију семену течност.

"Здрава, избалансирана исхрана није само важна да би се спречиле болести као што су дијабетес, висок холестерол или хипертензија, већ може да буде од значаја и за очување или унапређење репродуктивног здравља", изјавио је вођа истраживања доктор Хајме Мендиола.

Један број студија је већ указивао на постојање везе између исхране и мушке неплодности.

У једном ранијем истраживању и сам доктор Мендиола је са својим тимом утврдио да ће мушкарци који једу више млечних производа и меса, а мање зелене салате, парадајза и воћа, вероватно имати и гори квалитет семене течности од оних који се другачије хране.

Тада није разматран конкретан утицај појединачних нутритивних састојака на плодност мушкараца.

У најновијем истраживању, међутим, шпански тим је упоредио конзумирање специфичних нутритивних састојака 30 мушкараца са слабим квалитетом семене течности и 31 са добрим квалитетом.

Они из прве групе или су имали низак број сперматозоида или релативно висок проценат абнормално формираних сперматозоида.

Пошто су узети у обзир фактори као што су пушење, старосно доба, индекс телесне масе и изложеност токсичним хемикалијама на послу, установљено је да важну улогу у квалитету семене течности има и исхрана.

Људи са нормалним спермограмом конзумирали су више угљених хидрата, влакнастих материја, фолата, витамина Ц и ликопена, а мање масти и протеина од оних чија је семена течност била лошијег квалитета.

Закључак шпанског тима је да низак унос антиоксиданата изгледа негативно делује на квалитет семене течности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару