Мушкарци глупљи након приче са женом

Припадници јачег пола подложнији опадању когнитивних функција након разговора са особом супротног пола. Ефекти комуникације на когнитивне способности знатно су увећане уколико су мушкарци емотивно или сексуално заинтересовани за особу са којом су причали.

Устаљено је мишљење код многих да женама са великим грудима мањка интелигенције, међутим, најновије истраживање показало је сасвим супротно - жене са великим грудима чине мушкарце глупима.

Јохан Кареманс је заједно са колегама са Радбауд универзитета у Холандији открио да интеракција између мушкарца и жене доводи до смањења когнитивних функција код мушкараца.

У два одвојена истраживања учесници су комуницирали са непознатом особом, истог или супротног пола, и од њих је било затражено да пре и након разговора ураде серију тестова који су за циљ имали утврђивање њихових когнитивних функција.

Резултати су показали да су мушкарци били подложнији опадању когнитивних функција након разговора са особом супротног пола, док су оне остајале непромењене након комуникације са особама истог пола.

Ефекти комуникације на когнитивне способности знатно су увећане уколико су мушкарци били емотивно или сексуално заинтересовани за особу са којом су причали.

Код жена је пад когнитивних способности уочен само у случајевима када су оне у разговору са особом супротног пола желеле да импресионирају и оставе утисак на саговорника.

Аутори студије сматрају да до оваквог опадања моћи запажања и памћења долази зато што мушкарци приликом разговора са особама супротног пола имају јаку жељу да оставе позитиван утисак, не би ли их сексуално заинтересовали, а то захтева пажљиву контролу когнитивних способности које мозак константно надгледа и модификује, и самим тим смањује нашу способност да реагујемо на друге надражаје из околине.

Истраживачи такође указују да ови резултати могу помоћи и код образовања младих људи, пошто налази говоре да је успех студената у школама коју похађају само мушкарци, или само жене, знатно већи од оног који се остварује у мешовитим школама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару