Нови лек за туберкулозу

Лек под именом ТМЦ207 први је нови медикамент против туберкулозе за последње четири деценије. Лек делује тако што омета ензим АТП синтазе, који је неопходан бактерији за складиштење енергије.

Приликом тестирања лека под именом ТМЦ207, он је (као додатак стандардном коктелу од пет медикамената против туберкулозе) код 48 одсто добровољаца довео до нестанка трагова бактерије из испљувка, док је код оних који су добијали само стандардни коктел било само девет одсто таквих случајева, пренео је Ројтерс.

Експериментални медикамент који "изгладњује" бактерију туберкулозе, чини конвенционалну терапију против на лекове отпорног облика ове болести пет пута ефикаснијом, тврде у компанији "Џонсон и Џонсон".

Овај експериментални лек компаније "Џонсон и Џонсон" је први нови медикамент против туберкулозе за последње четири деценије.

Лек делује тако што омета ензим АТП синтазе, који је неопходан бактерији за складиштење енергије.

Једина приметна пропратна појава узимања овог лека била је мучнина, регистрована код 26 одсто добровољаца, према четири одсто међу онима који су добијали само коктел стандардних лекова и плацебо.

Тестирање је обављено на 47 Јужноафриканаца са управо дијагнозираном туберкулозом отпорном на два стандардна лека - "изониазид" и "рифампин".

Према подацима Светске здравствене организације, међу девет милиона нових случајева туберкулозе годишње, има око 490.000 оних који су отпорни на више лекова и 40.000 случајева са "екстензивном" отпорношћу на лекове.

"Развијање лека ТМЦ207 представља важан помак у хемотерапији туберкулозе", каже Клифтон Бери са америчког Националног института за алергију и инфективне болести у Бетесди, Мериленд.

Бери наглашава важност чињенице да се сада отварају нове могућности лечења пацијентима с тежим облицима туберкулозе, за које су опције лечења до сада биле "веома сужене, у великој мери неефикасне и често крајње токсичне".

Интересантно је и уједно корисно то што лек ТМЦ207 често почиње да делује пуном снагом тек када ефекат коктела стандардних лекова за туберкулозу помало ослаби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару