Апарати успешнији при реанимацији

Ефекат који није могуће постићи ручном компресијом грудног коша, као првом помоћи кад срце стане, обезбедиће нови мобилни апарат за компресију, који повећава крвни проток. Амерички кардиолози раде на обезбеђивању потпуног опоравка већег броја пацијената.

Прелиминарна истраживања у Сједињеним Америчким Државама указују да су пацијенти на којима је нови мобилни апарат за компресију примењен имали 35 одсто веће шансе да стигну живи до пријемног одељења у болници, од оних на којима је примењена мануелна комперсија грудног коша.

Америчка Администрација за храну и лекове већ је одобрила неколико модела овог апарата. Али, америчко Удружење кардиолога тражи додатна истраживања, да би се обезбедило не само повећање крвног протока, него и потпуни опоравак већег броја пацијената.

Када нечије срце престане да куца, прва ствар коју лекари и хитна помоћ ураде, јесте притискање пацијентовог грудног коша да би се одржао проток крви. То функционише, али не савршено.

"Компресија грудног коша обнавља свега око 40 одсто протока крви до мозга и свега 20 одсто - до срца. Због тога је чест резултат чак оштећење мозга", каже лекар Пол Пепе, а преноси медицински часопис "Ланцет".

"Вероватно не притискамо довољно јако, не довољно брзо и можда не правимо довољно прекида да би могло довољно често или довољно делотворно да се удахне", објашњава Пол Пепе.

Нови покретни апарат за компресију грудног коша, на основу облика и величине људског тела може да одреди потребну јачину и учестаност притиска.

Керели Веич је прошле године у Сан Франциску доживела срчани удар на сред улице. На њој је примењен нови апарат током готово 30 минута колико јој срце није радило. Она каже да је апарат одржавао проток крви и омогућио потребно кружење лека који јој је дат.

"Одушевљена сам апаратом и верујем не само да ми је спасао живот него и помогао да се потпуно опоравим", каже Веич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару