Наполеон преминуо од инфекције бубрега

Узрок смрти Наполеона Првог није ни тровање, ни рак, већ хронична инфекција бубрега тврди дански нефролог Арне Соренсен. Према тврдњама Соренсена, Наполеон је имао здравствених проблема од своје треће године.

Дански нефролог Арне Соренсен кориговао је историју октривши да узрок смрти Наполеона Првог није ни тровање, ни рак, већ хронична инфекција бубрега.  Соренсен је пола века проучавао приљежно све што се могло наћи о Наполеону.

У сопственој библиотеци има 500 књига и више од 2.000 радова написаних о француском владару. Од на хиљаде направљених бележака, сачинио је рукопис који је прошлог месеца објављен под насловом "Наполеонови бубрези".

Дански нефролог, познат стручњак за дијализу широм Европе током 1960-их, данас у пензији, у књизи је одбацио све митове који су деценијама пратили Наполеонову смрт, и тврди да је он умро у 51. години од бубрежне инфекције, а не од тровања или рака желуца, како се веровало.

"Нисам историчар већ лекар коме је историја страствени хоби, и Наполеона сам проучавао у детаље од његовог рођења до смрти", рекао је Соренсен.

Анализирајући развој владареве болести и битака које је водио, Соренсен је нашао узрочно-последичну везу између одлука "које је у потпуности" доносио Наполеон и страха његових подређених, који "се нису усуђивали да му се супротставе".

Дански лекар тврди да је Наполеон у свих 60 битака имао исте уринарне симптоме који су имали утицаја и на његово расуђивање, као што је био случај у Бородинској бици 1812, у којој је он био "апатичан и одсутан", или на Ватерлоу три године касније, када га је болест поптуно скрхала.

По тврдњама Соренсена, Наполеон је имао здравствених проблема од своје треће године. "Био је агресиван и тешко се слагао с друговима", каже дански лекар позивајући се на речи Наполеонове мајке.

Соренсен тврди да је Наполеон имао великих проблема са бубрезима целог живота. "Он је био човек у веома јадном здравственом стању, али је крио болест попут свих великих људи, као и амерички  председник Френклин Рузвелт који је умро од можданог тумора", каже дански лекар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару