Запаљење као прогноза за исход рака дојке

Тражећи знакове запаљења у крви, доктори би могли да боље предвиде које су жене под највећим смртним ризиком од рака дојке, поручују стручњаци америчког Националног института за рак.

Стручњаци америчког Националног института за рак поручују да би доктори могли да боље предвиде које су жене под највећим смртним ризиком од рака дојке, тражећи знакове запаљење у крви.

Истраживачки тим тврди да су жене у чијој крви постоји висок ниво два маркера запаљења -Ц- реактивног протеина и амилоида А - изложене два до три пута већем ризику да брже умру од рака дојке или да им се обољење врати, него оне жене код којих је ниво та два маркера запаљења низак.

Овом студијом се потврђује веза хроничног запаљења са враћањем рака дојке и указује на начине којима би се могло помоћи женама да смање ризик фаталног исхода.

"Запаљење се доводи у везу са неколико фактора ризика на које се може утицати, као што су гојазност, недовољна физичка активност и кардиоваскуларне болести", истиче вођа истраживања Роберт Кројл.

Промена начина живота кључна за преживљавање

Кројл напомиње да би се лековима или променом начина живота ниво запаљења могао смањити и тако продужити животни век пацијенткиња.

До сада је инфламаторни процес већ довођен у везу са слабијим процентом преживљавања код неких других врста канцера, укључујући рак простате, ректума и дебелог црева, панкреаса и плућа.

Амерички истраживачи су обавили студију на 1.183 жене оболеле од рака дојке у раној фази. Они су узели узорке крви и измерили ниво амилоида А и Ц-реактивног протеина две и по године после постављања почетне дијагнозе.

После десет година, испитанице са највишим нивоом поменута два маркера имале су знатно мање шансе да још буду живе од осталих испитаница. Такође је било вероватније да им се болест вратила.

Установљено је да су пацијенткиње са високим нивоом амилоида А биле три пута изложеније смртном исходу током трајања студије, а оне са високим нивоом Ц-реактивног протеина два пута изложеније у односу на остале пацијенткиње.

Веза између маркера запаљења и смртности је била очигледна и пошто су узети у обзир фактори као што су старост, фаза обољења, гојазност и срчани проблеми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару