Рано рађање угрожава здравље

Жене које рано почну да рађају и оне које имају много деце изложене су повећаном ризику да оболе од најчешћег облика рака бубрега, карцинома реналних ћелија.

Амерички стручњаци са Универзитета у Харварду закључили су да жене које рано почну да рађају и оне које имају много деце изложене су повећаном ризику да оболе од најчешћег облика рака бубрега - карцинома реналних ћелија,

Ова врста рака бубрега се код мушкараца јавља два пута чешће него код жена, а познати фактори ризика су гојазност, повишен крвни притисак и пушење, а још није јасно да ли и полни хормони имају неку улогу у његовој генези.

Тим са Харварда, предвођен др Џунгом Еуном Лијем, анализирао је резултате 118.218 жена, које су учествовале у америчкој Студији о здрављу медицинских сестара. Код 247 њих је дијагнозиран рак бубрега између 1976. и 2004. године.

Бостонски стручњаци су установили да су жене које су рађале више деце под већим ризиком од карцинома реналних ћелија.

Са сваким новим дететом тај ризик се повећава за 10 одсто.

Осим тога, утврђено је да су жене које су прво дете родиле са 28 и више година, под 34 одсто мањим ризиком од тог обољења од оних које су прво дете родиле са 22 године или раније.

С друге стране, није утврђена веза између узимања хормона после менопаузе или коришћења антибеби пилула и ове врсте рака бубрега.

Амерички стручњаци сматрају да је могуће да трудноћа повећава ризик од рака бубрега зато што представља оптерећење за те органе. Осим тога, и уринарне инфекције су чешће током трудноће.

Бубрези се током трудноће мало и увећају, што их може чинити изложенијим тзв. "оксидационом стресу" и запаљењу.

Промене у нивоу естрогена и прогестерона које се понављају из трудноће у трудноћу можда такође утичу на повећање ризика од болести.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару