Дијагноза пре појаве симптома

Нов уређај за откривање срчаних обољења, дијагностицира обољење пре појаве првих симптома. Амерички кардиолози тврде да нов томографски скенер омогућава раније откривање болести, што, у крајњој линији, смањује број умрлих и трошкове лечења оболелих.

Лекари у Сједињеним Америчким Државама почели су да користе нов, савременији уређај за откривање срчаних обољења, чак пре него што се јаве први симптоми.

Најновија верзија такозваног томографског скенера даје веома детаљне снимке срца. Кардиолози који су га користили, заједно са новим дијагностичким процедурама, кажу да сада могу знатно брже да открију знакове срчаних обољења.

То, такође, значи смањење трошкова за лечење рано откривених обољења, а што је најважније, спасавање више људских живота.

Срчана обољења су најчешћи узроци смрти у Америци. Истраживачи кажу да једна четвртина мушкараца и жена пати од неке срчане тегобе. А више од половине оних који су изненада умрли од неког обољења повезаног са срцем - срчаног напада, можданог удара и сличног - није претходно имало никакве симптоме.

Због тога се кардиолози надају да би нова врста скенера могла да помогне у раном откривању обољења.

Прецизан назив методе је вишеслојна компјутеризована томографија коронарне ангиографије. Уз помоћ 64 сензора и једног кратког импулса радијације добијају се детаљни снимци одређених делова тела.

Поуздане анализе за неколико минута

Кардиолог, доктор Норман Лепор, из Лос Анђелеса, користи нови скенер у трагању за раним знацима обољења код својих пацијената, као што су масне наслаге које сужавају артерије.

"Срце је непрестано у покрету. Не можете да га зауставите али зато можете да га снимите. Уз помоћ низа сензора и особине ове машине да се врло брзо окреће око пацијента, могуће је добити оштар 'портрет' срчане артерије на коме јасно може да се види не само стврднута наслага, већ, што је важније, наслага која се још није стврднула" - нагласио је Лепор.

Лепор такође подсећа да сада може да стекне јасну слику о меком ткиву срца, снимљену за време док пацијент 15 секунди задржи дах. Одлуке о потребној терапији могу да се донесу на лицу места, на основу чињеница, а не на основу претпоставки.

"Сада можемо да променимо начин постављања дијагнозе да ли обољење артерије постоји или не. Према томе, уместо да кажем пацијенту да постоји релативан ризик, сада могу да му одмах кажем да ли је болестан и колико је болестан", каже Лепор.

Вишеслојним скенером могуће је у ординацији дијагностицирати пацијента који се жали на болове у грудима, а који би, иначе, морао да буде послат у болницу на вишечасовне анализе. Овако, процедура траје свега неколико минута.

По Лепоровим речима, постоје и друге потенцијалне примене нове технологије.

"Количина информација које можемо да добијемо овом методом повећава се како је све више упознајемо и стичемо искуства. На пример, сада можемо да снимимо не само срчане артерије већ и унутрашњост самог срца" - закључио је кардиолог са Клинике Мејо у изјави за америчке медије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару