Квалитет и дужина сна утичу на линију

Индекс телесне масе може умногоме да зависи од квалитета и дужине сна, показују резултати америчког истраживања. Особе с вишком килограма активније су и више ходају од других, што делује зачуђујуће.

Амерички научници су дошли до закључка да индекс телесне масе може умногоме да зависи од квалитета и дужине сна. Они су до тога дошли анализом сна, активности и енергетске потрошње код групе болничарки из војног здравственог центра "Волтер Рид" у Вашингтону.

Свака од учесница истраживања носила је специјалну наруквицу, преко које су мерени њена активност, телесна температура, положај тела и други параметри током периода одмора и обављања послова.

Истраживачи су објаснили да су анализом резултата мерења, на основу којих су формиране две категорије - "велики спавачи" и "мали спавачи" - установили да особе које спавају мало, суочене и с тешкоћама да заспу, имају просечан индекс телесне масе (БМИ) 28,3, а оне које доста спавају 24,5.

Утврдили су и да су особе с вишком килограма активније и више ходају од других, што делује зачуђујуће.

Особе с вишком килограма направе дневно у просеку 14.000 корака, док остали направе 11.300 корака, што представља разлику од 25 одсто.

То би требало да омогући особама с вишком килограма да потроше дневно у просеку 1.000 калорија више од других.

Научници, међутим, објашњавају вишак килограма код тих особа, упркос већој потрошњи енергије, краћим спавањем које може да доведе до хормонске неравнотеже.

Смањење, на пример, нивоа хормона лептина, који се обично зове и "хормон ситости", може да подстакне те особе на конзумирање веће количине хране.

Стрес, такође, може да изазове смањење квалитета и дужине сна, као и да изазове већу глад, чиме би могло да се објасни повећање телесне тежине.

"Стрес и недостатак сна могу да учине те особе мање организованим од других, што за последицу има да оне више ходају како би обавиле сличне задатке као остали, тако да би то могло још да повећа њихов стрес и подстакне неке радње како би се смирила нервоза, као што је грицкање", објаснио је др Арн Илајасон, руководилац истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару