Мистериозна маховина у Карловом мосту

Приликом реновирања Карловог моста у Прагу откривено да су древни градитељи у његове стубове уградили маховину. Постоје различите хипотезе о томе како је маховина доспела у стубове моста и ту остала шест векова.

Бисер европског средњовековног градитељства, Карлов мост у Прагу, поново је збунио савремену науку и архитектуру, пошто се открило да су древни неимари у његове стубове уградили маховину.

Реновирање најславнијег чешког моста, у које се после неколико деценија темељно упустила чешка престоница, открива загонетку за загонетком.

Научници се споре и око ове последње, јер је маховина из борове шуме и не расте под водом, те није могла да се у стубовима нађе случајно, а научници не знају чему би могла да служи.

"Сигурно је то маховина из 14 века. То је врста која не расте под водом. То је необично и драгоцено откриће. До сада никада ни у једном мосту није нађена маховина", рекао је за "Лидове новини" ботаничар из чешке Академије нука који је маховину и открио Петр Покорни.

Маховина као део ритуала?

Као и са загонетком зашто је под сваким стубом Карловог моста на дну Влтаве прво млински камен и то без рупе у средини, а тек са њега се уздиже сам стуб или са споровима око тога колико има истине у легенди да су у малтер моста уграђена јаја, и око мистериозне маховине почеле су да се одмах роје разне хипотезе.

По једној на тај начин су средњовековни неимари стубовима олакшавали тежину самог моста, друга да су тиме попуњавали пукотине међу камењем од кога је изграђен, трећа да је маховина требало да учини мост еластичнијим, четврта у коју верују садашњи грађевинци који реновирају мост је да је маховина спречавала да у мост продре сувише воде.

Сам Покорни нуди и сасвим другу - да је вечно зелена маховина у ту значајну грађевину доспела као део неког тајанственог ритуала.

Карлов мост, дуг 515 а широк 9,5 метара, украшен са 30 статуа светаца, почео је да гради чешки краљ и римско-немачки цар Карло Четврти 1357. године а довршен је 1402. године и све до краја 19. века представљао је једину везу прашких четврти на левој и десној обали Влтаве.

То је најстарији мост у чешкој престоници, који се очувао до данашњих дана. Један је од симбола Прага и краља Карла Четвртог, кога су грађани у анкети пре неколико година одабрали за највећег Чеха у историји.

Карлов мост је грађевина за коју се везују бројне легенде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару