Срчани удар убиja чешће од рака дојке

Многе жене у свету нису свесне чињенице да су срчана обољења њихов највећи појединачни убица, и да односе четири пута више живота од рака дојке, саопштила је британска кардиолошка Фондација.

Британска кардиолошка фондација објавила је помало драматично упозорење да жене не чине довољно да себе заштите од срчаних обољења која представљају њиховог највећег убицу - већег од рака дојке.

Бучна и агресивна кампања већ је успешно повећала свест о опасностима које доноси рак дојке, али је потпуно запостављена чињеница да су жене изложеније ризику обољевања од коронарних болести, саопштила је Фондација.

Коронарна и срчана обољења само у Великој Британији годишње однесу животе 54.000 жена, више него било које друго обољење, али у извештају Фондације каже се да је само једна десетина жена између 16 и 24 године била забринута због ове опасности, док је половина страховала да ће оболети од рака плућа или дојке.

Борба против срчаних обољења у жена је национална брига, јер постоје докази да ће свакам шеста жена подлећи овом оболењу.

Неопходно је да жене свих старосних доба редовно контролишу срце и овладају знањима како да смање ризик, подсећају кардиолози Фондације.

Само осам одсто од 1.029 анкетираних жена, каже се у извештају Фондације, знале су да повећана количина холестерола у крви представља фактор ризика за обољевање док их је само пет одсто знало да је повећани крвни притисак у директној вези са срчаним оболењима.

Четвртина жена у Великој Британији пуши, готово трећина их има повећану телесну тежину, петина их већ пати од обеситаса, претеране гојазности, а све спадају - у ризичну групу за срчана обољења.

Бројке објављене у извештају Фондације показују да је смртност у жена од срчаних обољења у Британији била за 38 одсто мања 90-тих година прошлог века, али је у истом периоду у Аустралији опала за 52 а у Данској за 45 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару