Црна рупа на крају хоризонта

Материја и енергија нестају без трага у средишту Млечног пута, и то је неспоран доказ да се у том подручју свемира постоји црна рупа, закључак је најновијих истраживања астрофизичара.

Астрофизичари су ових дана открили да материја и енергија нестају без трага у средишту Млечног пута, што је за њих неспоран доказ да се у том подручју свемира скрива и вреба још увек тајанствена црна рупа.

Све оно што "упадне" у црну рупу, заправо, одлази "једносмерим" правцем, на пут без повратка, јер у тренутку кад материја или светлост пређу праг претећег имена "крај хоризонта", не постоји ни теоретска могућност да се ишчупају из црне рупе.

И док су астрономи до сада идентификовали многе тамне објекте огромне густине, за које су веровали да су црне рупе, тешко је доказати да су они поседовали "крај хоризонта".

Међу могућим алтернативама могу се налазити "лопте" велике густине састављене од егзотичне материје које астрономи сматрају "звездама-газдама", јер не поседују "крај хоризонта".

Недавно је Авери Бродерик, астрофизичар са Канадског института за теоретску астрофизику, са групом сарадника разматрао неке раније анализе радио и инфрацрвених емисија из галактичког средишта. Они тврде да су дошли до поузданог доказа да неки објекат у средишту наше галаксије заиста има "крај хоризонта".

Екипа научника размишља на овај начин: ако тај објекат није црна рупа, требало би да "сјаји" инфрацрвено. А то због тога што би кинетичка енергија која удара у објекат требало да се претвори у топлоту. Има ли се у виду чињеница да материја највероватније "упада" у средишњи објекат, требало би, према њиховим проценама, да се створи температура од најмање неколико стотина Келвина.

Инфрацрвено зрачење које се добије требало би да буде 250 пута бљештавије од постојећег које долази из подручја у коме се налази масивни објекат и његов диск материје - раније мерено у периоду "мировања", кад диск није бљештао.

А ако се није радило о црној рупи, онда би зрачење било инфрацрвено зато што би се кинетичка енергија претворила у топлоту. Зато су астрофизичари закључили да материја заиста нестаје иза "краја хоризонта" посматране црне рупе.

"У црну рупу нестаје толико велика количина енергије тако да је потпуно видљива емисија са површине", изјавио је Бродерик часопису Њу сајентист, преноси Фонет.

Чак и да су аргументи научног тима "чврсти попут челика", Бродерик признаје да још увек постоји уверљива алтернатива црној рупи.

"Нека врста 'канала' који повезује једно подручје универзума с другим такође би могао да сакупља материју и енергију у средиште галаксије и да их касније 'испљуне' негде где ми не можемо да допремо нашим телескопима", упозорио је Бродерик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару