Алкохол кривац за рак панкреаса

Стручњаци Мастрихтског универзитета из Холандије поручују да знатнија употреба алкохолних пића може временом да повећа ризик од рака панкреаса. Код умерене потрошње није утврђен повећан ризик од оболевања.

Свакодневна знатнија употреба алкохолних пића може временом да повећа ризик од рака панкреаса, поручују холандски стручњаци са Мастрихтског универзитета.

Докторка Мирјам Хајнен и њене колеге су установили знатно већи ризик од поменуте врсте рака код људи и жена који дневно уносе више од 30 милиграма етанола - што се постиже испијањем четири чаше пива или три чаше вина или нешто преко две чаше џина, ракије, вискија и ликера, преноси Ројтерс.

С друге стране, код мале или умерене потрошње алкохола није утврђен повећан ризик оболевања од рака панкреаса. Такође није установљено да нека одређена врста пића ствара већи ризик од те врсте рака него остала пића.

Закључци мастрихтског тима почивају на великом узоруку од 120.852 Холанђана, старости између 55 и 69 година, који су од 1986. били укључени у дугогодишњу студију потенцијално ризичних фактора за рак.

Током тринаест година праћења ових људи, међу њима се појавило 350 случајева рака панкреаса, при чему су у 79 одсто случајева оболели људи који су пријавили да сваки дан конзумирају алкохол.

Особе које су пиле највише алкохола биле су изложене готово 1,8 пута већем ризику да оболе од рака панкреаса него трезвењаци и када су узети у обзир фактори као што су године и пол испитаника.

Када су у обзир узети фактори као што су пушење, унос калорија, конзумирање воћа и поврћа и телесна маса, још увек су испитаници који су највише пили били под 1,6 пута већим ризиком да оболе од рака панкреаса него они који уопште нису пили.

"Уколико алкохол игра било какву улогу у етиололгији рака панкреаса, онда је то вероватно међу онима који много пију", закључак је холандског тима, који се залаже за даље, дугорочне студије, које би утврдиле како велики унос алкохола повећава ризик од рака панкреаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару