Ђумбир олакшава хемотерапију

Тегобе изазване лековима које примају оболели од рака могу се ублажити мањим дозама ђумбира. Корен јаког мириса и укуса најчешће се употребљава као зачин, али се неретко користи и као лек.

Ђумбир, традиционални лек за стомачне проблеме, може да помогне да се смањи мучнина изазивана терапијом коју примају оболели од рака, а најбоље дејство се постиже мањим дозама те биљке, тврде амерички стручњаци.

"Пацијенти се распитују шта још могу да ураде да ублаже симптоме. Ђумбир се већ хиљадама година користи за све врсте стомачних проблема", објаснио је доктор Ричард Шилски, председник Америчког друштва за клиничку онкологију.

Истраживачи са Рочестерског универзитета тестирали су 614 особа оболелих од разних врста рака које су лечене хемотерапијом и уз то добијале стандардне медикаменте против муке.

Испитаници су добијали или плацебо или капсуле са једном од три дозе ђумбира у праху.

Све три дозе су се показале ефикасним у смањењу мучнине, али су количине од пола грама и једног грама ђумбира у праху биле ефикасније од 1,5 грама тог корена. 

Још није са сигурношћу утврђено на који начин ђумбир делује против осећаја мучнине, али амерички стручњаци истичу да су нека ранија истраживања показала да та биљка у цревима делује као моћан антизапаљенски агенс.

Стручњаци сматрају да би и колачи са ђумбиром можда могли да представљају добро средство против муке код пацијената на хемотерапији, под условом да је садржај ђумбира задовољавајући.

"Ђумбир са Јамајке"

Ђумбир је вишегодишња биљка чији корен се користи широм света као зачин, али је познат и као лек за стомачне тегобе.

Пореклом је из Кине, одакле су је људи пренели у Индију, југоисточну Азију, западну Африку и Kарибе.

Карактеристичан мирис и укус корена ђумбира потиче од комбинације ванилил ацетона и етеричних уља која чине од једног до три одсто тежине свежег корена.

У лабораторијским условима етерична уља ђумбира утицала су на побољшану активност гастроинтестиналног тракта код животиња, а забележено је и аналгетско, седативно, противупално и антибактеријско својставо.

Лек под називом "Ђумбир са Јамајке" у прошлости је коришћен као стимуланс и против надимања.

Особе које имају камен у жучи требало би обазриво да користе ђумбир или да га не користе јер подстиче лучење жучи.

Иако не постоје званичне потврде о томе, код неких особа ђумбир може ублажити болове изазване артритисом те утицати на снижавање нивоа холестерола у крви. У неким земљама користи се и као лек против прехладе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару