Мобилни телефони не изазивају туморе

Радио таласи из мобилних телефона не изазивају туморе, закључак је групе аустралијских научника, након експеримената на 1.600 мишева. Многе земље настављају финансирање даљих истраживања о ризику од мобилних телефона.

После три године истраживања, аустралијски научници установили су да емисија радио таласа из мобилних телефона не изазива туморе код мишева, па самим тим ни код људи.

Аустралијски науници су били упорни у настојању да милионе власника мобилних телефона, који су изменили живот на нашој планети, коначно умире и омогуће им да уз себе стално имају омиљену "играчку".

После експеримената на 1.600 мишева у Институту за медицинске и ветеринарске науке у Аделаиди, научници су демантовали резултате једне раније, такође аустралијске студије на мишевима обављене пре пет година, да мобилни телефони "могу изазвати раст тумора".

Та студија изазвала је талас забринутости код купаца кад је реч о безбедности коришћења мобилних телефона, али су научници из Аделаиде сада установили да нису могли да радио таласима из мобилних телефона изазову туморе код "својих" мишева, иако их је половина била генетски припремљена да буду "изузетно подложни развоју тумора".

"Ово нас наводи на закључак да се тумор неће створити код здравих животиња, па тиме ни код човека, јер га можемо сматрати здравом животињом, пошто се није појавио ни код оних мишева генетски усмерених ка тумору", изјавио је доктор Тим Кухел из истраживачког тима у Аделаиди.

Наставак истраживања 

Експерименталне мишеве излагали су различитим дозама радиофреквенција, од 0,25 вати по килограму, што одговара количини коју апсорбује особа која ретко користи мобилни, до четири вата по килограму коју прима особа која изузетно често и дуго користи мобилни телефон.

"Установили смо да снага фреквенција ни на који начин није утицала на стварање тумора, на типове тумора или на евентуално време за њихово појављивање", закључио је Кухел.

Ипак, многе земље у свету настављају да финансирају даља истраживања како би се прецизно установио евентуални ризик од коришћења мобилних телефона.

Резултати једног недавног шведског истраживања показују да су дугогодишњи корисници прве генерације мобилних телефона у 80 одсто случајева изложени опасности да добију тумор на мозгу, док су "некорисници" лишени овог ризика, па је Светска здравствена организација затражила даља убрзана истраживања.

Једно истраживање у Данској установило је, међутим, да стотине хиљада корисника мобилних телефона није изложено могућности да добију тумор.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару