Штитна жлезда утиче на ризик од канцера

Жене које пате од смањене функције штитне жлезде изложене су 2,9 пута већем ризику од рака јетре од оних које не пате од болести те жлезде, показују истраживања Универзитета у Тексасу.

Дуготрајно смањена функција тироидне жлезде код жена (али не и мушкарца) повећава ризик од рака јетре, указује америчко истраживање, обављено у Центру за рак "М. Д. Андерсон", при Универзитету Тексаса.

Када штитна жлезда није довољно активна, не производи довољно тироидних хормона Т3 и Т4, који контролишу метаболизам, што може негативно да делује на све телесне функције, подсећа Ројтерс.

Ризични фактори да се оболи од смањене функције тироиде су: старост изнад 50 година, излагање врата рентгенским зрацима или третману зрачењем, женски пол, гојазност и хируршки захват на тироидној жлезди.

За тироидне хормоне се зна да учествују у метаболизму липида и оксидацији масних киселина.

Има доказа да је смањени рад тироидне жлезде у вези са неалкохоличарским стеатохепатитисом, односно тзв. "масним" запаљењем ћелија јетре.

До сада, међутим, није било јасно да ли мање активна тироидна жлезда повећава и ризик од рака.

Ризик од рака јетре већи 2,9 пута

Да би то проверио, тексашки тим, предвођен др Маналом Хасаном, проучио је учесталост и природу обољења тироиде код 420 оболелих од хепатоцелуларног карцинома, односно најчешће врсте рака јетре и извршио поређење са контролном групом од 1.104 здраве особе код којих је тироидна жлезда нормално функционисала.

Пошто су узети у обзир и релевантни фактори, попут демографских, употребе алкохола, породичне историје канцера и слично, установљено је да су жене које пате од смањене функције штитне жлезде током више од 10 година изложене 2,9 пута већем ризику од рака јетре од оних које не пате од болести те жлезде.

Уколико пацијенткиње уз то болују и од дијабетеса или хроничног вирусног хепатитиса, ризик обољевања од рака јетре повећава се за 9,4 пута, односно чак 31,2 пута.

С друге стране, претерано активна штитна жлезда не повећава ризик од рака јетре ни код мушкараца ни код жена, наглашавају тексашки стручњаци.

Стручњаци се залажу за даља истраживања која би утврдила биолошки механизам који се крије иза повезаности смањене функције тироидне жледе са раком јетре, као и евентуалне генетске предиспозиције да се оболи од хепатоцелуларног карцинома кад постоји поремећај рада штине жлезде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару