Недостатак пчела угоржава пољопривреду

Због "колапса пчелињих колонија", недостатак пчела као прородних опрашивача може озбиљно угрозити пољопривреду. На то је прво реаговало црно тржиште на којем су се појавиле крадене пчеле.

Нови велики проблем који се може погубно одразити на пољопривредну производњу у свету је недостатак пчела које опрашују биљке, као последица болести "колапс пчелињих колонија" (Colony collapse disorder).

У Британији се, према писању листа "Тајмс", због дефицита појавило црно тржиште крадених пчела, а тамошњи пчелари сумњају да су крадљивци добро обучени у начину гајења тих инсеката и њиховом транспорту, што потврђује и обим тих крађа.

У априлу је, на пример, са пчелиње фарме "Комон фарм" у грофовији Стафордшир неко однео 18 кошница са око 800.000 пчела, укупне вредности веће од 6.000 фунти, пренела је агенција Агрофакт.

Фармер Ричард Линдси, који је изгубио готово све пчеле - опрашиваче његових засада јагода, био је шокиран размерама те крађе непознатих починилаца.

Руководилац Удружења пчелара Британије Џон Ховат је указао да је нагло повећање крађа кошница резултат свести о смањењу популације пчела, као и њихових високих цена услед дефицита.

Многи фармери су, због помањкања пчела, принуђени да ручно обављају опрашивање У Јапану, према писању листа "Асахи Шимбун", повртари не могу да прибаве потребну количину пчела, упркос томе што их наручују чак и месец дана пре почетка сезоне.

Око 80 одсто пчелињих пакета (сандука са по три рама пчела) у Јапан стиже из Аустралије где од 2007. траје масовно угинуће пчела, а исти проблем постоји и у Европи и Северној Америци.

Према истраживању јапанског министарства пољопривреде, цене пчелињих пакета су у Јапану већ повећане 20 до 30 одсто, а купци у појединим регионима морају да плаћају и до 50 одсто више, али су јапански фармери, упркос тако високој цени, успели да купе само 70 одсто наручених пчела.

Ручно опрашивање је веома тешко и скупо, што повећава цену пољопривредних производа.

Фармери у време садашње рецесије не могу себи да дозволе тако скупе операције опрашивања, а јапанско министарство пољопривреде је, са циљем да ублажи последице недостатка опрашивача, одлучило да убрза преговоре с Аргентином о куповини пчелињих матица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару