Хормон љубави у спреју

Жене и мушкарци који удахну мало хормона окситоцина, популарно названог "хормон привлачности и љубави", потпуно непознате особе сматрају "изузетно атрактивним". Ниво окситоцина игра изузетну улогу у учвршћивању емотивне везе.

Хормон за који је доказано да учвршћује везу између мајке и њеног тек рођеног детета могао би да одигра и кључну улогу у избору оне "праве" или оног "правог" у љубавној вези.

Најновије истраживање показало је да жене и мушкарци који удахну мало хормона окситоцина популарно познатог као "хормон привлачности и љубави", потпуно непознате особе сматрају "изузетно атрактивним".

Кад окситоцин крене кроз крвоток, "највероватније ћемо особе које до тада никада нисмо срели посматрати у позитивном светлу", тврди Ангелики Теодориду, професорка психологије на Универзитету Бристол у Великој Британији, која је руководила истраживањем.

Овај ефекат открива нову улогу коју већ познати хормон игра у односима између људи али и полова код човека. Једно истраживање такође је открило да ниво окситоцина игра изузетну улогу у учвршћивању емотивне везе након што мајка погледа или додирне своје новоређенче.

Други огледи указали су на значај окситоцина у међусобним односима одраслих особа. У занимљивој игри "привреде и финансија" у току огледа којом се мери поверење у пословног партнера, људи с уобичајеним нивоом окситоцина склони су да чине дарежљиве пословне понуде.

Мушкарци боље памте лица

У исто време, мушкарци који су ушмркнули извесну количину хормона, само дан касније, боље памте лица особа које су упознали за разлику од оних првих који су примили плацебо.

У завршници истраживања, професорка Теодориду и њени сарадници тестирали су 96 жена и мушкараца у такозваном "двосруком на слепо контролисаном захвату".

Након што су учесници-добровољци примили "ушприцај" окситоцина или плацебо, оцењивали су лепоту и физичку привлачност ликове са фотографија 48 жена и мушкараца али и да ли особе са 30 фотографија заслужују њихово поверење. Научни тим је такође тестирао расположење.

Без обзира на пол или распложење, добровољци који су ушмркнули окситоцин потпуно нерпознате жене и мушкарце оцењивали су као привлачне и достојне поверења.

Међутим, истраживање професорке Теодориду није се бавило детаљима како би окситоцин могао утицао на друштвена просуђивања али она претпоставља да хормон слаби активност
мозга у региону амигдала који учествује у стварању емоције страха.

Нека досадашња истраживања открила су да окситоцин раздражује активност амигдала код волонтера који су на фотографији видели лик особе која је претходно код њих изазвала благи шок.

Иако истраживање Ангелики Теодориду доказује да окситоцин делује слично код жена и мушкараца кад оцењују непознате особе, разлике у деловању на полове могу да се појаве у
стварним животним ситуацијама,  тврди доктор Џенифер Бартз, психолог са Медицинског факултета "Маунт Синај" у Њујорку.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару