Генска мутација могући узрочник рака простате

Узрочник развоја рака простате могла би да буде једна врста генске мутације. Рак простате је, након рака коже, најчешћи облик рака међу мушкарцима.

Једна честа генска мутација могла би да буде узрочник развоја рака простате, показало је најновије истраживање објављено у "Годишњаку Америчке академије наука".

Током ранијих истраживања су већ идентификоване области у геному (скуп гена) које се везују за опасност од рака простате, али је ново истраживање успело да објасни биолошки механизам који утиче на већу опасност од те врсте рака код неких људи у односу на друге.

Два претходна одвојена испитивања генома резултирала су утврђивањем генске мутације на 10. хромозому која утиче на функционисање гена МСМБ.

МСМБ производи протеин који делује против тумора, а такође може да буде и индикатор евентуалне појаве рака простате.

Истраживања су показала да се ниво тог протеина прогресивно смањује у организму када рак простате почне да се развија.

Аутори новог истраживања су, међутим, испитивали како та проста генска мутација може да утиче на функционисање гена МСМБ и развој рака, пренели су француски медији.

Тесна веза између мутације гена и развоја рака

Истраживачи су упоређујући узорке крви 6.118 људи оболелих од рака простате и 6.105 здравих људи, утврдили да постоји веома "тесна" веза између мутације гена МСМБ и развоја рака.

Научници су, потом, испитивали на који начин две најчешће генске мутације Т и Ц могу да утичу на функционисање гена МСМБ и развој рака, при чему су уочили да мутација Т, најчешћа код људи оболелих од рака простате, доводи и до највећег смањења активности гена МСМБ.

Они су открили и да не постоји никаква друга мутација на хромозому гена МСМБ који утиче на функционисање тог гена. Рак простате је најчешћи облик рака међу мушкарцима, након рака коже.

У САД је на другом месту по броју смртних случајева од малигних болести међу мушкарцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару