Топи се земљин џиновски клима уређај

Лед који покрива Северни ледени океан тањи је него икада, тврде научници. Мале количине леда на северном полу Земље довешће до глобалног отопљавања,али и до промене екосистема Арктика.

Научници у америчкој Националној агенцији за аеронаутику и свемирска истраживања (НАСА) тврде да је лед који прекрива Северни ледени океан тањи него икад.

Истраживачи НАСА и Националног центра за праћење снега и леда у држави Колорадо извештавају да недавно формирани морски лед, који је подложан сезонском топљењу, сада чини 90 одсто леденог покривача на Арктику и да би то могло да изазове још израженије глобално загревање.

Током зиме, ветрови и морске струје односе делове дебелог, вишегодишњег леда из Северног леденог океана.

У прошлости тај дебљи лед обновљен је наслагама новог леда који је "преживео" неколико летњих сезона топљења.

Ако је веровати научницима НАСА и Националног центра за податке о снегу и леду, лед на Арктику се топи и тањи је него икад. Климатолог Том Вагнер из НАСА каже да је то озбиљан проблем.

"Ово је један од најбољих примера шта се дешава док Земља почиње да се загрева због гасова који изазивају ефекат стаклене баште", подсећа Вагнер.

Научници наглашавају да је 90 одсто леда на Арктику формирано у последње две године и да је због тога ледени прекривач танак.

Током деведесетих, тај проценат је износио између 40 и 60 одсто и Вагнер сматра да ће овај тањи лед довести до повећања сезонског топљења ове године.

Земља се све теже супротставља Сунцу

"Дебљи лед траје дуже, отпорнији је на топљење и ветар га теже разноси", истиче Вагнер и упозорава да би повећање танког леда и више његовог топљења могло и да повећа глобалну температуру.

"Тренутно, северни пол функционише као Земљин џиновски клима уређај. То је буквално велико огледало на врху планете које рефлектује сунчеве зраке", објашњава Вагнер.

Како каже, мањак леда оставља воду у океанима изложену Сунцу, а она абсорбује сунчеве зраке, загревајући Земљу.

Вагнер наглашава да би топљење леда могло да промени целокупни екосистем Арктика и утиче на биљни и животињски свет у њему.

"Како лед нестаје, долази до потпуне промене ланца исхране а ми не можемо да знамо какав ће бити утицај свега тога", упозорава Вагнер.

Према његовом мишљењу, светска научна заједница морала би широкој јавности боље да објасни феномен климатских промена.

У међувремену, на другом крају света, ледени брег Вилкинс на Антарктику је на ивици распадања.

Ледени мост који је одржавао брег у месту недавно се срушио, усмеривши још већу пажњу међународне заједнице на проблем топљења леда у поларним областима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару