Плаворепа туна пред истребљењем

Популација плаворепе туне у репродуктивном добу изложена је интензивном риболову и уколико се значајно не смањи, прети јој изумирање већ за три године.

Претерано изловљавање ће у року од три године уништити популацију атлантске плаворепе туне у репродуктивној доби, наводи се у саопштењу Светског фонда за заштиту природе (World Wide Fund for Nature).

Док се европске рибарске флоте припремају за сутрашњи почетак двомесечне сезоне риболова у Средоземном мору, та еколошка организација упозорила је да ће садашњом брзином излова до 2012. године потпуно нестати популација плаворепе туне у доби за размножавање, то јест старијих од четири године.

Плаворепа туна, која спада у једну од највећих и најбржих морских грабљивица, може да достигне тежину од пола тоне и убрзање кретања веће од спортског аутомобила, а користи се највише за припрему сушија.

Велика тражња из Јапана резултовала је великим повећањем рибарских флота у Медитерану у протеклих десет година.

Многи рибари незаконито користе авионе за надгледање, који им помажу да уоче топлокрвну туну.

"Популација плаворепе туне у Медитерану је пред истребљењем, као што је показало истраживање, али ће рибарске флоте сутра кренути у излов као да је ситуација нормална", истакао је директор за рибарство при Фонду Серђи Тудела. Према његовим речима, апсурдно је и недопустиво да се отвори сезона излова када су залихе рибе драстично смањене.

Aнализа званичних података показала je да се просечна величина зрелих туна од деведесетих година прошлог века до данас више него преполовила, наводи се у саопштењу Фонда.

Смањена просечна величина зрелих јединки има непропорционално велики утицај на популацију плаворепе туне, јер велики примерци производе знатно више потомства.

Атлантска плаворепа туна налази се на полеђини хрватског новчића од две куне који је у оптицају од 1993. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару