Газирана пића фактор ризика за дијабетес

Средовечне и старије особе које сваког дана пију дијетална газирана пића изложене су повећаном ризику оболевања од дијабетеса типа 2, закључили стручњаци Здравствено научног центра при Универзитету Тексаса.

Научници Здравственог центра при Универзитету Тексаса открили су да су средовечне и старије особе које свакога дана пију дијетална газирана пића изложене повећаном ризику оболевања од дијабетеса типа 2.

Истраживање на 5.000 одраслих Американаца је показало да су свакодневни конзументи дијеталних пића били за 67 одсто изложенији оболевању од шећерне болести типа 2 у року од неколико година, него њихови вршњаци који немају ту навику, пренео је Ројтерс.

Код тих испитаника је такође био повећан ризик од раста нивоа шећера у крви и од гојења у појасном делу, закључио је амерички тим.

Ово откриће је у складу са налазима неких ранијих студија, које су конзумирање дијеталних газираних пића доводиле у везу са метаболичким синдромом - скупом фактора који представља ризик за дијабетес и срчане болести.

Међу ове факторе спадају абдоминална гојазност, висок ниво шећера у крви и нездрави ниво холестерола.

Међутим, досад није било јасно да ли су дијетална газирана пића сама по себи фактор ризика за дијабетес. Као један од проблема који можда замагљује њихов прави утицај навођено је то да су особе особе које бирају дијетална газирана пића и иначе сувише гојазне и не живе здравим животом.

Истраживачки тим је проучио и прехрамбене навике својих испитаника, а водио је рачуна и о њиховој почетној телесној тежини, образовању и другим факторима од значаја за здравље.

Испоставило се, да су, за разлику од онога што се мислило о конзументима дијеталних газираних пића, они били склонији производима од целих зрна житарица, воћу и млечним производима са ниским садржајем масти него остали испитаници, а јели су мање пуномасних млечних производа, месних прерађевина и продуката на бази прерађених житарица.

Закључак је да дијетална газирана пића представљају независан фактор ризика за шећерну болест.

Једна од претпоставки је да је то зато што вештачки заслађена пића можда подстичу глад за правим слаткишима и доводе до њиховог претераног конзумирања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару