Рад у канцеларији - ризик од гојазности

Канцеларијски посао доводи до повећања гојазности, упозоравају стручњаци. До 2015. године у свету ће бити две милијарде људи са претераном телесном тежином. Фактори ризика стрес, прековремени рад и активности које се обављају у седећем положају.

Најновије истраживање америчких научника показало је да канцеларијски посао доводи до повећања гојазности, а многи запослени нису свесни ризика од тога што цео дан проводе седећи.

До 2015. године у свету ће бити две милијарде људи са претераном телесном тежином, упозоравају стручњаци.

"Гојазност је епидемија, која се шири узнемирујућим темпом" каже Џон Еванс предавач Харвардске школе за јавно здравље, која сарађује са кипарским Међународним институтом за очување природе и јавно здравље, преноси Ројтерс.

Све је израженија веза између гојазности и услова на радном месту, будући да оно постаје друга кућа, а традиционалне прехрамбене навике замењује конзумирање брзе хране, богате штетним, засићеним масним киселинама, упозорава Џон Еванс.

До 2015. године у свету ће бити две милијарде људи са претераном телесном тежином, а више од 700 милиона ће бити гојазно, тврде истраживачи поменуте две установе, који су обавили студију о физичкој активности и навикама на послу широм ЕУ.

Међу факторе ризика од гојазности на радном месту Атина Линос, професор епидемиологије на Атинском универзитету, убраја и стрес везан за посао, прековремени рад и активност која се нужно обавља за столом.

Студија је показала да 19 одсто Холанђана и 31 одсто Ираца на послу не обавља никакву физичку активност, док 55 одсто Грка и Хрвата и чак 61 одсто Француза уопште не упражњава било какву физичку активност.

Истраживачи истичу да је за гојазност одговоран и недостатак места на послу где би запослени могли да држе и једу своју храну, као и недостатак просторија за вежбу. Послодавци би морали да подстичу физичку активност запослених, као и да створе услове за "фитнес" паузе у канцеларијској рутини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару