Дан борбе против Паркинсонове болести

У свету је од Паркинсонове болести оболело 6,6 милиона људи. Болест није смртоносна, позаната је већ два века, али се неможе у потпуности ни излечити. Дан борбе против Паркинсонове болести пратиће слоган "Сведочити и деловати како би се мењао живот".

Данас се обележава Светски дан борбе против неуродегенеративног обољења - Паркинсонове болести - под слоганом "Сведочити и деловати како би се мењао живот".

То је прилика да пацијенти и здравствени радници изнесу своја искуства у лечењу те болести од које је оболело 6,6 милиона људи широм света, пишу данас француска гласила.

Шта је Паркинсонизам?

Паркинсонова болест се испољава кроз поремећаје покрета који се јављају међу старијим људима, а названа је по лекару из Лондона Џејмсу Паркинсону. Он је 1817. године први описао симптоме тог обољења.

Поремећаји покрета настају због смањења лучења хемијске супстанце допамина и то у делу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета (базалне ганглије).

У базалним ганглијима, такозваним "црним језгрима", долази заправо до мањка броја ћелија које производе допамин.

Узрок пропадања тих ћелија још није познат, истичу медицински стручњаци.

Као последица хемијског дефицита у делу мозга који контролише вољне покрете јављају се невољни покрети, а понекад долази до такозваног вишка покрета, односно дрхтања (тремор) које се не може контролисати, а некада до "недостатка покрета", односно отежаног започињања покрета и опште укочености.

Три главне одлике Паркинсонове болести су тремор (дрхтање), ригор (укоченост мишића руку, ногу и врата) и успоравање покрета.

Сва три симптома, међутим, не морају истовремено да буду присутна нити се јављају једнаком јачином.

Паркинсонова болест није смртоносна. Против тог обољења постоје прилично делотворни лекови који у великој мери ублажавају симптоме болести.

Лечење Паркинсонове болести успешно је пре свега у раном стадијуму, али оно не зауставља развој обољења.

Важна је, према речима лекара специјалиста, рана дијагноза болести, а потом и употреба специфичних лекова, као и подвргавање оболелог лица одређеном начину исхране и вежбања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару