Туберкулоза "темпирана бомба"

Од девет милиона нових случајева туберкулозе у свету, готово пола милиона особа заражено је бактеријом отпорном на више лекова. Око 40.000 људи има још опаснију форму болести - туберкулозу екстензивно отпорну на лекове.

У свету се сваке године региструје девет милиона нових случајева туберкулозе, а од тога око 490.000 оболелих заражено је вирусом те болести који је отпоран на више лекова (МДР-ТБ).

Око 40.000 оболелих има још опаснију форму болести - туберкулозу екстензивно отпорну на лекове (XДР-ТБ) која се засад појавила у 55 земаља.

Екстензивно отпорна туберкулоза лечи се веома тешко и смртни исход је чест, наводи се у извештају Светске здравствене организације.

Стручњаци СЗО припремили су извештај поводом скупа званичника 27 држава у којима се најчешће јавља МДР-ТБ, окупљених у Пекингу да би размотрили стратегију борбе против те врсте туберкулозе, која највише погађа земље у развоју са слабо развијеном инфраструктуром за борбу против ТБ-а.

Забрињавајући подаци 

На скупу је наглашено да је више од половине нових случајева МДР-ТБ отпорно на лекове већ од самог почетка, што значи да нису последица неадекватног лечења обичне туберкулозе.

Подаци изнети на скупу веома су забрињавајући јер указују да отпорни облици туберкулозе сада циркулишу у општој популацији, што може да представља праву "темпирану бомбу".

Ширење отпорних врста туберкулозе може да угрози глобалну борбу против те болести, која се ослања на лекове развијене пре више деценија, упозорили су експерти.

У 27 земаља, чији су се представници окупили у Пекингу, бележи се 85 одсто светских случајева туберкулозе отпорне на више лекова којом, како упозорава СЗО, једна особа (ако није лечена) може годишње да зарази 10 до 15 људи.

При том, многи оболели од овог облика туберкулозе нису ни регистровани, а тек мање од три одсто се лечи.

Кина је на другом месту по учесталости МДР-ТБ, одмах иза Индије. Док здравствено осигурање покрива лечење Кинеза оболелих од обичне туберкулозе, још нема бесплатног третмнана за оболеле од МДР-ТБ. 

Сиромашни најугроженији

Двогодишње лечење може да кошта и нешто више од 1.000 евра, што је знатно више од годишње плате сиромашнијих становника кинеских градова, који су најугроженија категорија.

Кинеске власти најавиле су да ће здравствено осигурање убудуће покривати и МДР-ТБ, чему ће помоћи и донација Фондације Била и Мелинде Гејтс, вредна 33 милиона долара.

Тим средствима биће омогућено доступније лечење у болницама, тестирање туберкулозе отпорне на стандардне методе лечења биће брже, као и надгледање пацијената како би се осигурало правилно узимање прописане терапије која, осим што је скупа, није ни пријатна за оболелог.

Пропратни непријатни ефекти лекова и чињеница да током шест месеци дневно треба прогутати петнаест до двадесет пилула пацијенте наводи да самоиницијативно престану лечење чим се осете боље.

У земљама трећег света нарочито је тешко држати пацијента на терапији толико дуго. Због тога кинеске власти и Фондација Гејтсових раде на развоју нових лекова, који би брже деловали, а на бази су природних сировина, укључујући традиционалне медикаменте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару