Кондиција у трудноћи

Вежбање током трудноће важно је за одржавање или стицање кондиције, али треба паметно одабрати активности како не би дошло до повреда или компликација.

Одржавање добре форме током трудноће је више него добродошло, а подразумева најпре безбедно, а затим, правилно, редовно и умерено вежбање.

Трудноћа није време за испробавање нових спортова, нити за исцрпљујуће тренинге. Чак и оне жене које нису редовно вежбале могу почети да вежбају током трудноће без бојазни.

Најбезбедније и најпродуктивније активности током девет месеци другог стања, нарочито за оне које раније нису вежбале, су пливање и шетање јер се могу упражњавати готово до самог порођаја.

Покрети који се изводе током тих активност носе веома мали ризик од повређивања које би спречило наставак вежбања.

Најважније је да при избору вежби или физичке активности коју желе да упражњавају, труднице консултују своје лекаре који ће их посаветовати шта је најбезбедније и најделотворније, шта треба избегавати.

Највећа грешка је започети неодговарајући програм вежби "на своју руку" уколико постоји неки здравствени проблем попут срчаних сметњи или нерегуларног дисања, дијабетеса (дијагностикованог пре или за време трудноће), високог крвног притиска, склоност ка превременом порођају или проблематична трудноћа.

Након тога остаје само да се одабере одговарајућа одећа и обућа.

Одговарајућа одећа

Прави избор је комотна и удобна одећа и обућа која ће "одводити" влагу како би кожа била сува и како се не би прегревала.

Због увећаних груди током трудноће и дојења приликом вежбања обавезно је ношење квалитетног спортског грудњака који ће груди држати чврсто али истовремено омогућити слободу покрета.

Посебну пажњу треба обратити на одабир обуће. Шетње и друге аеробне активности укључују контакт стопала са тврдом подлогом.

Обућа за вежбање мора да да пружа подршку зглобовима и штити стопала, а да не омета њихову савитљивост и никако не сме да се клиза.

Безбедност на првом месту

Преоптерећење срца, али и недовољно ангажовање нису препоручљиви. Приликом превеликог напрезања може доћи до губитка даха, несвестице, мучнине и губитка свести.

Током трудноће у организму се одвијају многе промене које изискују већу количину кисеоника и енергије, те је важно правилно одмерити могућности тела, као и утицај програма вежби на њега.

Са друге стране, у случају сувише благог, нединамичног вежбања неће доћи до очекиваног побољшања физичке кондиције и издржљивости.

При појави било какве нелагодности, изражене тромости или слабости обавезно се обратите инструктору, чак и у случају да је тренинг завршен, а пре наставка вежбања затражите савет вашег лекара.

Знаке које тело шаље не би требало занемаривати јер могу указивати на компликован и озбиљнији проблем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару