Замене за никотин као помоћ пушачима

Терапија замене никотина може да помогне пушачима да оставе цигарете чак и када не мисле да су спремни за то. Нема никаквих показатеља да ова средства замене стварају било какве озбиљне здравствене проблеме.

Британски стручњаци са Бирмингемског универзитета закључили су да терапија замене никотина може да помогне пушачима да оставе цигарете чак и када не мисле да су спремни за то.

Пушачи који још увек не желе да се сасвим лише дувана, али су спремни да смање број цигарета, имају двоструко веће изгледе да на дужи рок оставе дуван ако користе замену за никотин као помоћ у постепеном смањивању пушења, пренео је Ројтерс.

Један од учесника у истраживању, Пол Ејвјард, напомиње да су стручњаци досад саветовали пушаче да одједном прекину с том навиком јер су страховали да ће, уколико буду саветовали смањење броја цигарета, на неки начин одвући људе од боље алтернативе, односно потпуног остављања дувана.

Анализирајући резултате седам програма одвикавања од дувана, којима је било обухваћено 3.000 људи, бирмингемски стручњаци су дошли до податка да је 6,75 одсто учесника који су користили неку врсту замене за никотин било у стању да шест месеци не запале цигарету, што је два пута већи проценат него код пушача који су били на плацебу.

Осим тога, показало се да ће половина оних који издрже шест месеци без цигарете, наставити да се тако понашају до краја живота.

Замене за никотин нису штетне

Пушење је један од најважнијих узрочника болести и преране смрти широм света, а обољења везана за дуван коштају британску националну здравствену службу између 1,4 и 1,7 милијарди фунти годишње.

Око половине британских пушача покушава сваке године да остави дуван, а у томе успе само два до три одсто. Према неким америчким истраживањима, пушачи у просеку покушавају да оставе цигарете шест до 11 пута.

Ејвјард наглашава да су он и његове колеге размотрили и безбедност пушача који користе замену за никотин, јер је било мишљења да су такви супститути шкодљиви за здравље.

Тим са Бирмингемског универзитета је, међутим, утврдио како нема никаквих показатеља да ова средства стварају било какве озбиљне здравствене проблеме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару