Пролеће и проблеми са алергијом

Пролеће, осим лепог времена доноси и проблеме са алергијама. Кијање, запушен нос, свраб очију, кашаљ, отежани дисање, једни су од првих симптома алергије. Свако треба консултовати лекара због утврђивања тачне дијагнозе, упозоравају лекари.

С појавом лепог времена стижу и прве невоље за људе склоне алергијама, подсећају лекари.

Први симптоми да је алергија можда "стигла" су кијање у серијама, запушен нос, цурење или свраб носа, црвенило, сузење и свраб очију, главобоља, поремећај чула мириса, умор, промене на кожи, кашаљ, отежано дисање.

Међутим, свакако треба консултовати лекара ради тачне дијагнозе како би се утврдило на шта тело реагује.

Према истраживањима, око четири одсто становништва има проблема са поленском алергијом, што значи да у Београду полен мучи око 70.000 становника.

Према мишљењу алерголога, први симптоми када родитељи треба да посумњају да је можда реч о алергијској кијавици јесте када дете почне да кија у налетима чим изађе напоље, има запушен нос, чеше нос, а знак могу да буду и сузне и црвене очи.

Стручњаци тврде да се алергијске кијавице појављују најчешће пре 20. године живота, а да се склоност ка алергијама наслеђује.

У време цветања полена треба затварати прозоре

Ако је могуће, у време цветања полена треба затварати прозоре, избегавати излете и камповања у природи и у договору с лекаром узимати преписану терапију, јер се алергије могу успешно држати под контролом.

Најчешћи лекови који се узимају како би се алергија спречила, јесу антихистаминици, назални кортикостероиди, антилеукотриени, а саветује се и имунотерапија.

Симптоми алергије могу да варирају у зависности од концентрације полена у ваздуху - ако је она мала алергија не мора да се појави, док је она извесна ако је велика количина полена у ваздуху који удишемо.

Свима који у пролеће имају невоље стиже олакшање после кише када се полен сталожи, а најугроженији су када га ветар разноси.

Присутност полена у ваздуху највећа је ујутру 

Присутност полена у ваздуху највећа је ујутру док се она током дана, с растом температуре и јачим сунчевим зрацима, смањује.

Уколико се не поведе рачуна, алергије могу довести до озбиљних здравствених проблема, пре свега са дисајним органима, а честа је и појава астме која је, према проценама стручњака, присутна код око 40 одсто оних који имају алергије.

Према речима директора "Завода за кожне и венеричне болести" др Александра Адамовића, сезона алергија почиње у марту и завршава се у септембру, када се води "битка" против коровске биљке амброзије.

Адамовић је истакао да људима највише смета цветање и мучи их полен са бреза, лески, топола, врба и јасена и зато сви који имају алергијске проблеме треба да избегавају паркове, ливаде и да не излазе у раним јутарњим сатима ако је ветровито, јер је ваздух тада сув.

Лекари особама које пате од алергије саветују шетње предвече, јер је тада земља влажна од росе, а полен не може лако да се разноси.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару