Црвено месо скраћује живот

Претерано конзумирање црвеног меса повећава опасност од болести са смртним исходом, док је конзумирање белог смањује, резултати су истраживања научника америчког Института за рак. Разлог су канцерогени састојци који се стварају приликом обраде меса на високим температурама, као и засићене масноће у црвеном месу.

Конзумирање црвеног меса или месних прерађевина у претераним количинама повећава опасност од разних болести које могу да имају смртни исход, док је конзумирање белог смањује, показали су резултати истраживања групе научника из америчког Института за рак.

Истраживање је спровођено током десет година на више од пола милиона мушкараца и жена, који су на почетку истраживања, 1995.године, имали између 50 и 71 године, пренеле су светске агенције.

Учесници истраживања тада су одговарали на упитник у вези са конзумирањем црвеног меса, месних прерађевина и белог меса, након чега је 10 година праћено њихово здравствено стање.

Током тог периода преминуло је 47.976 мушкараца и 23.276 жена, показали су резултати истраживања објављеног у "Архиви интерне медицине".

Петина испитаника који су јели веће количине црвеног меса (у просеку 62,5 грама на хиљаду дневно унетих калорија у организам) били су изложени већој опасности од смрти у поређењу с онима који су конзумирали то месо у мањим количинама (9,8 грама на дневно хиљаду калорија).

Научници су констатовали исти резултат и код особа које су конзумирале веће количине месних прерађевина (22,6 грама на хиљаду калорија дневно) у односу на оне које су их конзумирале у мањим количинама (1,6 грама на хиљаду калорија).

Закључено је да је 11 одсто смртних случајева међу мушкарцима и 16 одсто међу женама могло да се избегне смањењем конзумирања црвеног меса и прерађевина.

Научници су, међутим, утврдили и да су особе које су конзумирале више белог меса биле изложене нешто мањој опасности од смрти него они који су га јели у мањим количинама.

Резултати истраживања су показали да постоји више механизама којима се може објаснити повезаност између конзумирања црвеног меса и повећања опасности од смртности.

Међу узрочницима су канцерогени састојци који се стварају приликом обраде меса на високим температурама, као и засићене масноће којима обилује црвено месо, а које су узрочници рака дебелог црева и кардиоваскуларних обољења.

Аутори америчког истраживања препоручују и да будућа истраживања буду усмерена на повезаност конзумирања црвеног меса и прерађевина са специфичнијим узрочницима смртности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару