Хипербарична комора за лечење аутизма

Терапија кисеоником под притиском у хипербаричној комори побољшава способности деце оболеле од аутизма, показало истраживање америчких научника.

Деца оболела од аутизма могла би да имају користи од серије третмана у хипербаричној комори, закључили су стручњаци из Међународног центра за развој детета у Мелбурну, у америчкој савезној држави Флориди.

Флоридски тим, предвођен др Данијелом Рошињолом, на малом узорку је установио да терапија кисеоником под притиском у тој комори код аутистичне деце побољшава језичке способности, друштвену интеракцију и друге функције, пренео је Ројтерс.

Истраживањем су обухваћена 62 аутистична детета, старости од две до седам година.

Методом случајног узорка одабрани су малишани за 40 једносатних третмана у хипербаричној комори, док је код остале деце тај третман симулиран.

Прва група деце је била на сеансама у комори са 24 одсто кисеоника, под притиском од 1,3 атмосфере, док је друга била у комори са нормалним нивоом кисеоника (21 одсто), под благо повећаним притиском (1,03 атмосфере).

Прва група деце била је, како би се избегле могуће компликације, на врло благом третману кисеоником, јер се, на пример, код тровања угљен моноксидом је обично користи стопроцентни кисеоник у хипербаричној комори под притиском од две атмосфере.

Побољшање је установљен код 80 одсто аутистичне деце из прве групе и 38 одсто из друге. Осим бољег служења језиком и унапређене друштвене интеракције, код деце из прве групе регистрован је и бољи контакт очима.

Код деце из прве групе дошло је и до бољег понашања - смањени су иритираност и хиперактивност, као и понављање радњи, а та побољшања уопште нису регистрована код деце на симулираном третману.

Показало се да су од третмана у хипербаричној комори највише користи имала деца стара најмање пет година и она која су имала блажи иницијални облик аутизма.

Нису уочени никакви нежељени пропратни ефекти тог третмана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару