Стимулација кичмене мождине помаже код Паркинсона

Уређај који обезбеђује електричну стимулацију кичменe мождинe, враћа способност кретања пацовима у стању које опонаша Паркинсонову болест. Ако се нешкодљивост и ефикасност уређаја потврди и код људи, научници верују да би га могли користити готово сви оболели од Паркинсона.

Мишевима и пацовима у стању које опонаша Паркинсонову болест, враћа се способност кретања пошто су третирани уређајем који обезбеђује електричну стимулацију за кичмену мождину, саопштили су амерички стручњаци из Медицинског центра при Универзитету Дјук, у Дараму, у Северној Каролини.

"Уочавамо готово тренутну и драматичну промену у способности животиње да функционише када уређај стимулише кичмену мождину", нагласио је доктор Мигел Николелис. 

Особе оболеле од Паркинсона за сада зависе од третмана лековима, којим се надокнађује мањак допамина у мозгу, што је, иначе, основни узрок овог обољења.

Неким пацијентима помаже и дубинска стимулација мозга, али то захтева веома прецизно постављање електрода у одређени део главе. Спољашњи уређај, који не захтева хируршку интервенцију на мозгу, представљао би зато велики напредак.

Доктор Николелис објашњава да је уређај који његов тим тестира, лак за употребу, знатно мање инвазиван од других алтернатива медикаментима и има потенцијала да се широко користи заједно са неким лековима који се типично преписују код Паркинсона.

Осим функционалног побољшања, приликом коришћења поменутог уређаја на животињама уочена је и неуронска активност слична оној која се јавља при кретању здравих особа.

Уколико би се потврдила нешкодљивост и ефикасност поменутог уређаја и код људи, Николелис верује да би га могли користити готово сви оболели од Паркинсона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару