Дуваном против дијабетеса

Генетски модификована биљка дувана могла би да се користи у борби против дијабетеса типа 1. Италијански научници ускоро почињу тестирање таквог дувана на мишевима.

Тим италијанских стручњака са Веронског универзитета пронашао је здраву примену дувана, одгајивши генетски модификоване примерке ове биљке, са састојком који би могао да спречи појаву дијабетеса типа 1.

То представља још један корак на путу нове технологије такозваног "молекуларног фармерства", које би могло да понуди јевтинији начин за производњу биотехнолошких лекова и вакцина него традиционални, фабрички систем, извештава Ројтерс.

Истраживачи из Вероне објавили су да су произвели примерке дувана који садрже снажан антизапаљенски протеин интерлеукин 10, који би могао да помогне оболелима од инсулински зависног дијабетеса типа 1 и других аутоимуних болести.

Један број агрохемијских компанија, укључујући "Бајер" и "Сингенту", разрађује начине производње комплексних протеинских лекова у биљкама, али је напредак на овом пољу спор.

Тренутно се лекови и вакцине на бази антитела производе у ћелијским културама, у уређајима за ферментацију од нерђајућег челика.

Лек са њиве 

Марио Пецоти, вођа студије обављене у Верони, сматра да такви лекови и вакцине могу ефикасније да се производе на њивама, будући да су биљке најисплативији произвођачи протеина на свету.

У ове сврхе је изучавано више биљака, а дуван се показао као апсолутни фаворит јер лако може генетски да се трансформише, а само из једне његове ћелије лако може да се створи цела биљка.

Пецоти и његове колеге сада планирају да дуваном који су добили хране мишеве оболеле од аутоимуних болести, да би установили како они на то реагују.

Касније би желели да утврде да ли поновљене мале дозе могу да спрече дијабетес код људи, када се дају заједно са декарбоксилазом глутаминске киселине ГАД 65, која је такође произведена у биљци дувана.

Шведска биотехнолошка компанија "Диамид" већ клинички тестира конвенционално произведену вакцину против дијабетеса на бази ГАД65.

Молекуларно фармерство још није изнедрило ниједан комерцијални прозвод, иако израелска фирма "Проталикс бајотерапјутикс" већ спроводи у култури ћелија шаргарепе узнапредовала клиничка тестирања ензимског третмана Гошеове болести.

"Проталикс" планира да у САД и Израелу затражи одобрење за овај свој лек у четвртом кварталу текуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару