Дојење штетно после четири месеца?

Дански научници утврдили да се отрови из мајчиног тела путем млека преносе на бебу. Велика опасност од високе концентрације токсина у крви новорођенчета, уколико се након четири месеца настави дојење. Национални одбор за здравство, међутим, и даље тврди да је мајчино млеко веома корисно.

Годинама је већина жена из западних земаља дојила своје бебе бар првих шест месеци, јер је мајчино млеко савршено за новорођенчад. Тим научника из Данске побија такве тврдње.

Истраживачи су тестовима доказали да се отрови из мајчиног тела, путем млека преносе на бебу.

"Не кажем да жене треба да се одрекну дојења, већ морају да буду свесне да, после четири месеца, предности дојења можда нису веће од могуће опасности високе концентрације токсина у крви", сматра Алан Аструп из Данског института за квалитет.

Тестови су показали да су у каснијој фази дојења, бебе унеле 16 токсичних супстанци путем мајчиног млека, укључујући хербициде, пестициде и тешке метале.

Истраживачи кажу да мајке избацују токсине, јер се те супстанце растварају у масноћи, тиме и у мајчином млеку. Институт за квалитет саветује да се бебе доје само до четвртог месеца, што је у супротности са саветима које даје дански Национални одбор за здравство.

"Наши здравствени стручњаци мисле да је мајчино млеко веома корисно. Укључени смо у савремена истраживања и наставићемо да помно пратимо ову тему", тврди Елсе Смит из Националног одбора за здравство.

У истраживање су укључени и представници медија.

"Имали смо романтичну представу о дојењу, која ће изгледа морати да се промени. Ако у млеку има токсина, волела бих да будем обавештена", каже Лоте Руби, новинарка на породиљском боловању.

Иако из Данске нема дефинитивног савета да ли дојити само до четвртог месеца или и даље, истраживачи Института и Националног здравства се слажу да је кривац савремена исхрана пуна штетних материја које се до скоро нису могле наћи у храни.

Обе установе ће наставити даља истраживања.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару