Пушење и гојазност једнако опасни по здравље

Гојазност штети здрављу колико и пушење, закључак је истраживања шведских научника. Гојазни адолесценти изложени су истој опасности од смрти као и оно који пуше више од десет цигарета дневно. Здравствени ризици повећани су у случају присуства оба фактора.

Вишак килограма штетан за здравље људи и опасан за живот као и пушење, а опасност се повећава уколико су присутна оба фактора, показали су резултати истраживања које је објавио "Британски здравствени часопис".

Аутори истраживања, предвођени Мартином Неовијусом из Здравственог одељења при институту "Каролинска" у Шведској, дошли су до тих резултата анализом смрти више од 45.000 мушкараца који су, када су имали 18 година, били подвргнути тестовима на основу којих је извршен њихов одабир за истраживање, пренели су француски медији.

Тим особама су у тестовима постављана питања о томе да ли су пушачи и у којој мери, као и о њиховом индексу телесне масе. Након тога је њихово здравствено стање праћено у просеку 38 година.

Истраживање је показало да су гојазни адолесценти били изложени истој опасности од смртног исхода као и пушачи више од 10 цигарета дневно.

У поређењу с адолесцентима с нормалном телесном тежином, они који су имали вишак килограма са 18 година или су пушили мање од десет цигарета дневно били су изложени 50 одсто већој опасности од превремене смрти, док су гојазни адолесценти и велики пушачи били изложени сто одсто већој опасности од мршавих непушача.

Када је реч о адолесцентима с вишком килограма који су пушили мање од 10 цигарета дневно, код њих се опасност од превремене смртности повећала за више од сто одсто у односу на непушаче с нормалном телесном масом, док је код гојазних пушача била утростручена.

Код адолесцената с телесном масом мањом од просечне, било да су пушачи или не, није дошло до повећања опасности од превремене смрти, осим код оних чији је индекс телесне масе био мањи од 17.

Они су били изложени истој опасности од превремене смрти као гојазни људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару