Проблем глобалног загревања све озбиљнији

После Међународног самита у Копенхагену научници упозоравају да се проблем глобалног отопљавања повећава. Наду улива то што већи део технологије за смањење испуштања издувних гасова већ постоји или је у изради.

Лондонски листови данас су пренели упозорење научника са међународног самита у Копенхагену да се проблем глобалног отопљавања продубљује, као и да је неопходна хитна борба против климатских промена.

"Прогноза је мрачна, али нада постоји", "Глобално загревање се може ставити под контролу", тврде научници са самита одржаног самита у Копенхагену.

Дискусије у Копенхагену су се помериле са предвиђања о порасту температуре током следећег века за два или три степена Целзијуса (што би било проблематично, али сношљиво), на повећање од "неприхватљивих" четири или пет степени, током животног века садашње деце, што би имало катастрофалне природне и социјалне последице.

Научницима, међутим, улива наду то што највећи део оружа и технологије потребних за смањење испуштања штетних гасова већ постоји или је у изради, преноси "Тајмс".

"Индипендент" у свом уредничком коментару истиче да примедбе да није умесно присиљавати људе, у тренутку кад масовно губе посао, на жртве у циљу заштите животне средине потпуно промашују мету.

Управо је, према наводима листа, супротно- заштита средине треба да буде у центру напора да се изађе из економске кризе. Незапослене би требало ангажовати у шемама за конзервисање енергије коју користе домаћинства.

Ако влада инвестира у обновљиве изворе енергије док су ресурси још релативно јефтини, ова криза може да се искористи за полагање темеља будуће зеленије економије.

Економска криза, која илуструје грешку Запада у ослањању на необновиљиве изворе енергије у циљу брзог развоја, такође представља идеалну прилику за политичке лидере да увере јавност у важност заштите природне средине, како планета не би доживела крах попут садашњег финансијског.

"Фајненшел Тајмс" у свом уредничком коментару наглашава важност хитне борбе против климатских промена, наводећи потребу усвајања три главне стратегије, директне подршке технологијама које смањују количину угљендиоксида који одлази у атмосферу, увођење регулатива које би приморале компаније и потрошаче да ефикасније користе енергију и опорезивање испуштања штетних гасова.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару