Пирсинг није безазлен

Пирсинг може бити опасан по здравље, показала је двомесчна санитарна акција у америчкој држави Орегон. Медицинска истрживања, која су уследила потом открила су да је бактерија која је том приликом пронађена, успела да пронађе пут до боце са дезинфекционим средством и чак доведе до губитка делова уха.

Хрскавица ушију је много више него ресица изложена болним инфекцијама које могу да се појаве за време пирсинга, помодног бушења ушију да би се "накачио" накит. Последица може бити деформација ушне шкољке, јер инфекција изазвати омекшавање хрскавице, саопштили су лекари.

Двомесечна санитарна истрага је, после пријава 25 клијената, открила праву епидемију инфекција у једној од бројних јувелирских радњи у великом шопинг центру у америчкој држави Орегон.

Санитарна инспекција је на инструментима којима су бушене уши муштерија пронашла бактерију која живи у канализационим цевима, а која је била узрочник инфекција.

Показало се да су неискусни "бушачи" ушију, углавном младих жена, непажњом и непоштовањем хигијенских правила изазвали ширење бактерије псеудомонас аеругиноса на распршивач спреј-боце са средством за дезинфекцију, одакле се бактерија "преселила" на инструменте за пирсинг, наводи се у извештају објављеном у Журналу америчке медицинске асоцијације.

Инфекција ушне хрскавице изузетно се тешко и споро лечи зато што кроз њу, за разлику од ресице, нема крвотока, па су забележени случајеви да су неке од пацијенткиња изгубиле делова уха.

"Инфекцијом нападнуто ухо губи способност да задржи облик тако да се збора и постаје врло ружно за гледање", наглашава аутор истраживања доктор Вилијам Кини из Управе за јавно здравље у држави Орегон.

"Ваља подсетити да последице инфекције не оштећују слух нити изазивају дуготрајне здравствене проблеме. Али са естетске и козметичке стране оне су заиста ружне и несрећне", закључио је овај специјалиста естетске хирургије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару