"Тесла" ускоро на друмовима

Прва возила на електропогон у серијској производњи појавиће се у Америци и Европи до 2012. године. Револуција у аутоиндустрији дуго очекивана, а њен родоначелник је фабрика електроаутомобила из Калифорније, која је свој суперспортски аутомобил на батерије назвала "Тесла".

До 2012. године у Америци и Европи појавиће се прва возила на електропогон у серијској производњи. Њихова цена уз субвенције државе биће око 15.000 евра.

Вожња тим аутомобилима упола је јефтинија, а сервисни интервали су померени на чак 100.000 километра. Ова револуција у аутоиндустији дуго је очекивана, а њен родоначелник је фабрика електроаутомобила из Калифорније, која је свој суперспортски аутомобил на батерије назвала "Тесла".

Тесла има убрзање од 0 до 100 км за само 5 секунди и достиже брзину преко 250 км на час. Пуни се на кучни прикључак, са једним пуњењем може да пређе 300 км и јефтнији је за вожњу три пута него бензински аутомобил тих карактеристика.

Ако га купите у Калифорнији, држава вам враћа 17. 000 долара од пуне цене. Уз тај попуст, суперспортски купе кошта само 40. 000 долара, што је за ту класу аутомобила прихватљиво и за европске услове. 

Зашто се зове "Тесла"?

"Никола Тесла дуго је у Америци био у забораву. Пошто смо ми призвођачи и конструктори и пошто без Теслиних изума не бисмо направили овај купе хтели смо да се одужимо том великану науке и дали смо му његово име", каже Дени Крејџ из "Тесла Моторс Калифорнија".  

Још један аутомобил биће у серијској производњи 2011. године. У Америци ће се звати Волт а у Европи Ампера. Има карактеристике аутомобила средње класе. Погон му је искључиво на електромотор и има мали агрегат који га напаја струјом, када нестане енергије у батеријама.

До 2015. године аутомобили на бензин и дизел биће у сенци нових технологија. Струја која је еколошки прихватљивија и јефтнија, биће доступна сваком аутомобилсти. То значи да они који не буду пратили тренд могу лако да банкротирају или једноставно нестану са тржишта.

Због тога су сви јапански произвођачи решили да оформе заједнички институт да достигну технологију коју сада имају само Американци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару