Беби флашице у САД без штетног БПА

Шест највећих америчких произвођача пластичних флашица за бебе у САД престаће на територији државе да продају производе који садрже штетни бисфенол-А.

Пластичне флашице за бебе, које садрже бисфенол-А (БПА), шест највећих америчких произвођача више се неће продавати на територији државе, наводи се у саопштењу државног тужиоца североисточне државе Конектикат Ричард Блументал.

Супстанца бисфенол-А доводи се у везу са проблемима у развоју мозга новорођенчади и још у октобру 2008. године Блументал је заједно са колегама из државе Њу Џерси и Делавер тражио од произвођача да престану да је употребљавају у производњи флашица.

Према Блументаловим речима, шест водећих произвођача флашица "Авент", "Дизни Фрст јирс" (Disney First Years), "Гербер", "Др. Браун", "Плакстекс" (Plaxtex) и "Ивенфлоу" (Evenflow) решило је да укине коришћење БПА у производњи флашица што "представља велику победу за јавно здравље".

Научни налази показују да су чак и мале количине те супстанце врло штетне за репродуктивни, неуролошки и имуни систем.

Блументал је поздравио то што су произвођачи сами престали да га користе, али сматра да би требало да се употреба те супстанце потпуно забрани.

Штетан утицај на развој мозга

Најопсежнију студију објавили су 2008. године токсиколози Националног института за здравље који су утврдили да БПА који се користи за производњу разних судова може да има шкодљиве последице на развој мозга фетуса или новорођенчади.

Више истраживања спроведених у последњих десет година утврдило је везу БПА у малим концентрацијама и тешких здравствених проблема као што су рак простате и дојке, гојазност или дијабетес.

Влада Канаде је прва, 2008. године, забранила употребу БПА у производњи флашица за бебе.

БПА је важна органска компонента за производњу пластичних маса и годишње се у свету направи између два и три милиона метричких тона те супстанце.

Још од 1930-их година постоје сумње да је БПА штетан за здравље, али су се резултати научних истраживања који потврђују те тврдње појавили тек 2008. године.

Производи који садрже БПА у продаји су више од 50 година.

Бисфенол-А је најчешће у облику провидне пластика која се користи за производњу боца за воду и сокове, спортске опреме, медицинских и стоматолошких направа, белих композитних пломби за зубе, сочива и кућне електронике.

Од БПА се праве и сви ЦД и ДВД дискови, а смола која садржи БПА користи се за премазивање унутрашњости готово свих конзерви за паковање пића и хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару