Незнање и предрасуде о контрацепцији

Савремене контрацептивне методе велика су непознаница у земљама у развоју где се годишње обави 20 милиона илегалних абортуса, од којих чак 70.000 са смртним исходом, упозоравају стручњаци.

Младе жене у земљама у развоју веома су слабо обавештене о савременим методама контрацепције, упозоравају шкотски стручњаци из Медицинског истраживачког центра при Универзитету у Глазгову.

На основу анализе седам студија спроведених у пет земаља Африке и Азије научници су закључили да недостатак знања, проблем доступности и страховања од пропратних ефеката умногоме ограничавају употребу модерних хормоналних контрацептивних средстава попут анти-беби пилула или хормонских импланта.

Резултати студија, спроведених у земљама Подсахарске Африке и Југоисточне Азије, показују да су младе жене веома слабо обавештене о сексу и контрацепцији, а и то што знају често је погрешно.

Становнице Танзаније и Нигерије често се изјашњавају да је право решење за нежељену трудноћу абортус, а влада мишљење да је он много безбеднији по здравље од анти-беби пилула.

У многим земљама у развоју абортус је дозвољен само у циљу спасавања живота труднице, па се прибегава илегалним прекидима трудноће, који су увек високоризични.

Према процени шкотских стручњака, у земљама у развоју сваке године обави се 20 милиона илегалних абортуса, од којих чак 70.000 има смртни исход.

Неке испитанице сматрале су да је анти-беби пилуле довољно узети пре сексуалног односа или да хормонске методе могу да угрозе њихову плодност у будућности.

Предрасуде, страх и необавештеност

Било је и младих неудатих испитаница које се уздржавају од примене модерних метода контрацепције зато што мисле да су они намењени удатим женама.

Из страха да ће их особље здравствених установа лоше третирати зато што траже средства за контрацепцију или да им у томе неће помоћи, неке учеснице студија уопште не размишљају о контроли рађања.

Неке испитанице сматрале су да би, у случају да се одлуче за неку контрацептивну методу, партнер вршио притисак на њих да не користе таква средства, а можда применио и насиље да би их одвратио од тога.

Кондоми су најдоступнији, али знатан број испитаница у њима пре свега гледа средство да се избегне пренос сексуалних заразних болести, а не врсту контрацепције.

Код тих жена идеја кондома директно је у вези са представом о болести и промискуитету.

Због тога многе младе жене у земљама у развоју прибегавају традиционалним методама за спречавање нежељене трудноће - бајањима и употреби трава, а не мали број жена као средство контрацепције користи аспирин или антибиотик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару