Министри и научници на Антарктику о топљењу леда

Министри екологије и научници из неколико земаља разговараће на Антарктику о опасностима од топљења леда, које преме проценама могу да подигну ниво мора за неколико метара.

Министри екологије десетак земаља слетели су данас на Антарктик, где ће завршити разговоре о истраживањима климе али и научити више о опасностима које прете планети од топљења леда на леденом континенту.

Представници више земаља, укључујући САД, Кину, Велику Британију и Русију, у норвешкој истраживачкој станици Трол разговараће са америчким и норвешким научницима и боље се упознати се улогом Антарктика у глобалним климатским променама.

Питања која се намећу, када је реч о клими и Антарктику, јесу колико се најјужнији континент загрева, колико се његовог леда топи и како то топљење може да делује на ниво океана?

Застрашујуће прогнозе

Панел за климатске промене УН проценио је да би ниво океана могао да порасте у овом веку за 0,59 метара због врућина и топљења леда ако свет не уради ништа да смањи емисију угљен диоксида и других штетних гасова које окривљују за загревање атмосфере.

Међутим, панел УН није узео у обзир Антарктик, где се налази 90 одсто светског леда, и Гренланд.

"Постоји потенцијал за раст нивоа мора за неколико метара", упозорио је водећи амерички климатолог, који рада за Насу, Џејмс Хенсен.

Шеф панела УН Рајенда Пачаури истакао је да је такав сценарио "застрашујућ". Он се с министрима екологије срео у Кејптауну, пред деветочасовни лет до истраживачке станице.

Иначе, 2007-09. је Међународна поларна година у оквиру које је на интензивном истраживању Арктика и Антарктика ангажовано 10.000 научника и још 40.000 њихових "помоћника" из више од 60 земаља.

Они истражују током две летње сезоне, и то на леду, из ваздуха, из подморница и сателита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару