Све мање пијаће воде у свету

Непрофитна организација Пацифички институт из Калифорније извештава да у многим подручјима, посебно у земљама у развоју, има све мање пијаће воде.

У двогодишњој студији под називом "Вода у свету" наводи се да је најозбиљнија ситуација у Азији и Африци док се Кина суочава са правом "воденом катастрофом".

У извештају о води у свету Пацифичког института из Калифорније каже се да је чисте воде све мање и да је ера лаког приступа изворима воде на измаку.

Председник Пацифичког института Питер Глик скреће пажњу да "милијарду људи нема приступ чистој води за пиће док две и по милијарде, а можда и више, немају адекватне санитарије, претежно у Африци и јужној Азији".

Глик је уверен да климатске промене снажно утичу на резерве пијаће воде у неким деловима наше планете. Већина научника се слаже да се атмосфера загрева а Глик додаје да то утиче на кише, а преко њих и на резерве воде.

"Вероватно ће бити више поплава али и више суша. Влажна подручја постаће још влажнија а сушна још сувља - што је најгора ситуација. Када би субсахарска Африка постала влажнија то би било добро. На жалост, могло би да се догоди супротно, да постане још сувља", забринуто указује Глик.

Глик додаје да је земљама Африке и Азије посебно тешко да очувају изворе воде и добре санитарне услове, док Кини прети катастрофа јер демографска експлозија тешко оптерећујеизворе воде.

"Кина бележи убрзани раст становништва али и брз развој привреде тешко оптерећују изворе воде. Кина непрестано доноси нове законе о квалитету и коришћењу воде али се они често лоше спроводе" - упозорио је Глик.

Трајна побољшања, сматра председник Пацифичког института, могућа су кроз образовање.

"Што више деца буду знала о томе одакле вода долази и како се чува, о важности воде за здравље људи и њихове околине, вероватније је да ће кад одрасту водити више рачуна. Понекад је важно образовати локалне заједнице о технологијама за снабдевање водом" - уверен је Глик.

Глик и његове колеге истраживачи позивају владе да одвоје више средстава за решавање проблема снабдевања водом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару