Убрзан пулс ризик од срчаних болести

Убрзан пулс код жена може да доведе до ризика од срчаних обољења. Мерење пулса жена при мировању је једноставан и јефтин начин да се утврди да ли им прети опасност да доживе инфаркт или умру од срчане болести.

Истраживачи су на узорку од 129.135 жена, које су прошле менопаузу и нису имале историју срчаних болести, утврдили да оне са најбржим откуцајима срца у мировању имају већи ризиком од инфаркта или смрти од кардиоваскуларне болести, него жене чији је ритам срца у мировању најспорији.

Раније студије су пребрз ритам срца код мушкараца у мировању већ довеле у везу са поменутим здравственим проблемима, али код жена је та веза била неизвесна, највише зато што их у оваквим истраживањима није учествовало довољно.

Срчане болести су водећи узрок смрти у свету, а изазивају их масне наслаге које отврдњавају и блокирају артерије, висок крвни притисак који оштећује крвне судове и други фактори.

Утврђено је да жене чије срце у минуту откуцава више од 76 пута имају, за трећину, већи ризик да доживе инфаркт или умру од срчане болести, од оних чији је пулс у мировању 62 или нижи.

"Треба имати у виду да то није равно ризику какав носи пушење, али је ипак значајно с клиничког становишта", упозорава др Џудит Хсиа, која је руководила овим истраживањем.

Амерички тим је узео у обзир и друге факторе за које се зна да повећавају ризик од проблема са срцем, као што су висок притисак, повишен холестерол, конзумирање алкохола, а учеснице у овом истраживању праћене су током осам година.

Мада је пулс у мировању обично нижи код људи у доброј физичкој кондицији, амерички стручњаци наглашавају да њиховим методама може да се предвиди ризик од срчаног удара, без обзира на то колико је жена физички активна, међутим, стручњаци истичу да није утврђена веза између убрзаног пулса у мировању и шлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару