Нуклеарном фузијом до неисцрпне енергије

Научници америчке Националне лабораторије "Лоренс Ливермор", у Калифорнији, спремни да испробају систем ласера који би требало да започне нуклеарну фузију и омогући производњу електричне струје без загађивања околине. Фузија је процес обрнут од фисије која се користи у данашњим нуклеаркама.

Ускоро ће се показати да ли су дуготрајни покушаји добијања енергије из атомске фузије били успешни.

Научници америчке Националне лабораторије "Лоренс Ливермор", у Калифорнији, тврде да су спремни да испробају огромни систем ласера који би требало да започне нуклеарну фузију и, можда, омогући производњу електричне струје из, практично, неисцрпног, бескрајног извора енергије и без загађивања околине.

Циљ експеримента је да се енергија производи као на Сунцу - ефикасно, чисто и бескрајно. Фузија је процес обрнут од фисије која се користи у данашњим нуклеаркама.

Ед Мозес је директор тог пројекта у Лабораторији Лоренс Ливермор и изјавио је "Гласу Америке" да је енергија из фузије дугорочно решење. Истакао је да је она неисцрпна и не ослобађа угљендиоксид".

Научни публициста Чарлс Сеиф овако то објашњава: "У суштини, сав живот долази од фузије на Сунцу. Ако бисмо могли да то копирамо на Земљи, имали бисмо чисту, елементарну енергију која би производила струју за све"...

Уз помоћ управо довршеног ласерског система, грађеног 10 година и вредног четири милијарде долара, научници ће покушати да изазову контролисану фузију. Ако покушај буде успешан, то би представљало крупан корак ка задовољавању светских потреба у енергији. Идућег месеца требало би да се обави прво "паљење".

"То 'паљење' биће равно малом Сунцу на Земљи, као термонуклеарна експлозија али у лабораторијским условима",  наглашава Мозес.

Такво сагоревање догађа се на Сунцу али и у експлозији водоничне бомбе, када се атоми водоника спајају ослобађајући огромне количине топлоте.

Научници у лабораторији намеравају да енергију 192 огромна ласера усредсреде на "патрону" величине пилуле, испуњену водоником, надајући се да ће то започети процес фузије језгра атома.

"Како нам је у научној заоставштини поручио Ајнштајн, неутрони ће почети да лете на све стране. Ослобођена енергија моћи ће да се користи за производњу струје и у друге сврхе", очекује Мозес.

Најважније је да успе "паљење"

Али Чарлс Сеиф упозорава да је важно да оглед произведе више енергије него што троши.

"Да ли ће ово произвести више енергије него што троши? Готово је сигурно да неће. Када
научнике мало 'притиснете', кажу: можда хоће, а можда и неће", подсећа Сеиф.

За сада, најважније је да успе "паљење" јер постоји нада да би фузија ипак могла да створи више енергије него што је троши.

"Ово би било идеално решење али остаје још много да се уради", опрезан је Мозес.

Он закључује да би пробне електране могле да прораде већ кроз десетак година а убрзо после тога, фузија би могла да постане свакодневни извор практично неисцрпне, непрекидне
енергије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару