Ново тумачење боја и расположења

Нова студија канадских научника прави другачију везу између боја које га окружују и човековог расположења, осећања и поступака, којe изазивају у њему. Тако се црвена боја повезује са концетрацијом а плава са креативноћу.

Група научника са универзитета у Британској Колумбији у Канади која се бавила истраживањем утицаја боја на човеков свакодневни живот дошла је до нових открића везаних за одређене боје.

Они тврде да плава боја, раније довођена у везу са осећајем мира, уствари подстиче машту и креативност.

Експериментишући, научници су поставили плаве предмете и намештај у једну кућу и констатовали да је та боја утицала на повећање креативности и прихватање ризика код њених житеља.

Истражујући утицај црвене боје, утврдили су да она подстиче концентрацију и олакшава усвајање информација.

Они кажу да би црвена боја могла бити примењена на врло користан начин на налепницама са упозорењем о штетности дувана на кутијама цигарета, у дизајну канцеларија и учионица или на пример на паноима са разним обавештењима или упозорењима.

Студија чији су резултати објављени у америчком научном часопису "Сајенс" показала је какав су утицај извршиле црвена и плава боја на групу волонтера подвргнутих разним менталним вежбама као што су решавање анаграма, памћење спискова речи и осмишљавање играчака за децу.

После бројних експеримената, научници су показали да је црвена боја, често повезивана са опасношћу, упозорењима и грешкама, учеснике експеримената чинила буднијим и пажљивијим на ризике.

Насупрот томе, плава боја повезивана са отвореношћу, миром и спокојством, подстицала их је на веће ризиковање.

У експериментима је учествовало 160 волонтера који су решавали проблеме седећи наспрам плаве, црвене или неутралне позадине.

Доктор Руи Џу који је руководио истраживањима је рекао да су играчке које су осмислили они који су радили наспрам црвене позадине биле много практичније и прилагођеније деци од оних насталих у "плавим условима", али да су зато биле мање оригиналне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару